вівторок, 15 жовтня 2024 р.

“Говорити тілом про те, для чого бракує слів” — кінопокази, майстерні та розмови про сучасний танець


Фото з вистави “Сліди”, хореографка Тетяна Знамеровська, фото: Катерина Скрагленко.

26 та 27 жовтня програма сучасного танцю “Говори тілом” відбудеться в Миколаєві. Глядачі побачать кінопоказ танцювальних вистав, візьмуть участь в обговоренні з митцями та відвідають майстерні з танцю. Захід ініційований Платформою сучасного танцю та ГО “Культпросвіт” за підтримки Платформи My ART м.Миколаїв.


Фото з вистави "Danse Macabre. Безсмертний танок” реж. Б.Поліщук, фото: Валерія Ландар.

“Говори тілом” вже другий рік мандрує Україною. І я дуже рада, що цього року ми покажемо програму в Миколаєві. Маю мрію, щоб сучасне виконавське мистецтво частіше могли бачити мешканці невеликих міст, щоб мали змогу побачити щось незвичне, здивуватись та надихнутись. Багато митців часто створюють нові роботи, спираючись та досліджуючи традиції. Саме такими є вистави, кіноверсії яких ми покажемо глядачам” — розповідає менеджерка з комунікацій Платформи сучасного танцю Вікторія Хорошилова.



В програмі заходу кіноверсії вистав молодих, але вже добре знаних українських хореографів і режисерів Богдана Поліщука та Тетяни Знамеровської. У своїх роботах автори рефлексують над природою випробувань, що постали на шляху українців, та тим, що мотивує нас боротись за незалежність. Паралельно з пошуком власної виразної мови, вони досліджують джерела української ідентичності і те, що формує свідомість сучасного українця. Саме таким дослідженням є робота Тетяни Знамеровської "Сліди".



Фото з вистави “Сліди”, хореографки Тетяни Знамеровської, фото: Йонас Камінкас

У виставі Богдана Поліщука "Danse Macabre. Безсмертний танок" танцівниця починає свій танок з образом смерті, яка грає на одному з найстаріших музичних інструментів — харді-гарді (колісна ліра), але не підкоряється їй, а стає її рівноправною партнеркою, балансуючи на межі життя і смерті з відчайдушністю та зухвальством.




Фото з вистави "Danse Macabre. Безсмертний танок", реж.Богдан Поліщук фото: Йонас Камінкас

Після перегляду глядачі зможуть поставити питання та поділитися своїми враженнями з творчою командою. Серед найактивніших глядачів буде розіграна книга “Український театральний костюм. Ідентичність, контекст, ландшафт” упорядковував Богдан Поліщук.

На фото творча команда проєкту “Говори тілом”: Катерина Погорєлова,Тетяна Знамеровська, Варвара Турта, Олександр Маншилін, Богдан Поліщук, Олександра Магера, Іван Гаркуша (Джон Хоуп). Фото: Валерія Ландар.


“Сучасне мистецтво звертається до актуального контексту нашого повсякденного життя. І навіть, якщо ми не хочемо говорити про війну, то вона промовляє через нашу творчість мовою тіла, руху, погляду. Після перегляду вистав ми даємо простір глядачам для рефлексії задля вивільнення емоцій та відчуття спільності пережитого. Подивитись, проговорити, видихнути та творити далі.” — ділиться Ганна Шестакова, менеджерка громадської організації Культпросвіт.



Фото з вистави “Сліди”, хореографки Тетяни Знамеровської, фото: Йонас Камінкас

Завершує програму відкрита майстерня, де кожен охочий може познайомитись з сучасним танцем та відчути його особливу силу говорити про те, для чого бракує слів.

“Мова тіла — це універсальна мова, яка виражає наші реакції та роздуми. Завдяки танцю ми можемо більше дізнатися один про одного, зрозуміти і відчути більше.” — говорить менеджер проєкту “Говори тілом/Let the Body Speak” Олександр Маншилін.



Програма “Говори тілом”:


- 26 жовтня о 18:00, КІНОПОКАЗ вистав сучасного танцю

- 13 жовтня з 12:00 до 14:00 МАЙСТЕРНЯ з танцювальної імпровізації.

Майстерня відкрита для учасників з будь-яким досвідом. Для участі в майстерні мати зручний одяг та шкарпетки.

Місце проведення: укриття біля ДФО, вул.Артилерійська, 7

Вхід на всі заходи вільний, за попередньої реєстрації:
https://forms.gle/ZDm5XwRPN54hisTr5

Подія на Фейсбук: https://www.facebook.com/share/pHrrx8MSFJ6ffdBY/




Проєкт “Говори тілом/Let the Body Speak” — відеоархів, освітня програма та презентації вистав українського сучасного танцю. Проєкт започаткований в травні 2022 року з метою підтримки та професійного розвитку танцівників та хореографів під час війни.

"Платформа сучасного танцю" — громадська організація створена у 2015 році для об'єднання зусиль, професійного розвитку хореографів та виконавців сучасного танцю, промоції сучасного танцю в Україні на рівні з іншими видами виконавського мистецтва та презентації української культури за кордоном.

Культпросвіт” — громадська організація, що з 2016 року популяризує та розвиває сучасне мистецтво в Одеському регіоні, в напрямках: кіно, театр, танець.

Заходи відбувається в рамках проєкту Говори тілом/Let the Body Speak, що реалізується за підтримки Українського культурного фонду, за сприяння Українського Інституту.

Корисні посилання ресурси Платформи сучасного танцю

веб сторінка


Instagram


Facebook


YouTube

Менеджерка з комунікацій: Вікторія Хорошилова

email: vhoroshіlova@gmail.com

т.093 93 093 40

(телеграм, whatsapp)




Немає коментарів: