понеділок, 21 жовтня 2024 р.

Дванадцять мільйонів депортацій/ І змінена Америка

Мігранти вирушають з міста Тапачула у Мексиці до американського кордону, 24 грудня 2023.


Як американець і як історик, який пише про примусові переміщення населення, я вважаю, що ми недостатньо серйозно сприймаємо план депортації Трампа-Венса.

Цей провал уяви може призвести до крайніх репресій у нашій країні, а також до фундаментальних змін у її суспільстві та політиці.

Адміністрація Байдена депортувала дуже велику кількість людей, фактично більше, ніж попередня адміністрація Трампа. Але вона зосередила свої ресурси на самому кордоні. Більшість людей, які повернулися за адміністрації Байдена, нещодавно перетнули кордон. Трамп і Венс пропонують щось зовсім інше: депортувати всі дванадцять мільйонів людей, які живуть без документів у Сполучених Штатах.

Дванадцять мільйонів — велика цифра. І чомусь більші цифри важко уявити. Це допомагає почати лише з однієї людини.

Спробуйте уявити лише одну людину, яку мимовільно депортували: змінене життя, застосування сили, вплив на тих, хто бере участь, тих, хто інформує, або тих, хто стоїть поряд. А тепер спробуйте зробити це двічі: уявіть другу людину. А тепер розглянемо країну з дванадцятьма мільйонами таких сцен. Це інша Америка, в якій насильство є нормальним явищем і повсюди, в іншій ми його бачимо і нам це неприємно, в якій ми всі змінюємося на гірше.

Коли ви уявляли цю сцену, чи згадували ви сім’ю? Примусові депортації спрямовані проти сімей. Близько двадцяти мільйонів людей у ​​цій країні є частиною родини зі змішаним документальним статусом. Це означає, що якби план Трампа-Венса реалізувався, двадцять мільйонів сімей були б розбиті. У більшості випадків це означає, що діти втрачають одного з батьків або обох.

А тепер спробуйте уявити когось із ваших знайомих, депортують. Якщо ви латиноамериканець, когось із ваших знайомих дуже ймовірно депортують, а сім’я, яку ви знаєте, майже напевно розпадеться. Адже йдеться про кожну двадцять п’яту родину в цілому по країні.

Це може бути хтось, хто, на вашу думку, був задокументований, але ні. Або це може бути хтось із близьких вам людей: дівчина вашого сина, батько вашого найкращого друга, мама друга вашої дитини. Але це буде хтось. І якщо ви не голосували за те, щоб це зупинити, ви розділите відповідальність.

І, звичайно, це можете бути ви, навіть якщо у вас є документи, навіть якщо ви є громадянином. Трамп заявив, що депортує гаїтян зі Спрінгфілда, штат Огайо, навіть якщо ці люди перебувають у США на законних підставах. Логіка депортації політична, а не юридична. Якщо ваша група здається корисною мішенню, ви будете вразливі.

Більше того, чистка такого масштабу потребуватиме помилок, особливо коли її проводять люди, мотивовані ворожнечею. Якби рівень помилок становив лише один відсоток, то депортували б близько 120 тисяч людей, які насправді мають документи. .

Спроба швидкої депортації дванадцяти мільйонів людей також змінить усіх інших. Як заявив Трамп, до таких дій доведеться залучити правоохоронні органи на всіх рівнях. Така величезна місія фактично переосмислить мету правоохоронних органів: принцип більше не полягає в тому, щоб усі люди почувалися в безпеці, а в тому, щоб зробити деяких людей небезпечними. І, звісно, ​​відволікання ресурсів правоохоронних органів на депортацію означає, що злочини не будуть розслідувані чи переслідувані. Таким чином, деякі люди будуть радикально менш безпечними, але всі, незалежно від статусу, насправді будуть менш безпечними.

Для такої величезної депортації потрібна армія інформаторів. Людей, які викривають своїх сусідів чи колег, наведуть як позитивні приклади. Тоді донос стає культурою. Якщо ви латиноамериканець, очікуйте, що колись вас засудять, і очікуйте особливої ​​уваги з боку уряду, який вимагатиме вашої допомоги, щоб знайти людей, які не мають документів. Це особливо вірно, якщо ви місцевий громадський чи бізнес-лідер. Від вас очікується співпраця в депортації: якщо ви це зробите, ви завдасте шкоди іншим; якщо ви цього не зробите, ви ризикуєте себе вважати нелояльним. Цього болючого вибору можна уникнути не пізніше, а лише зараз, проголосувавши проти масових депортацій.




Спроба депортувати дванадцять мільйонів людей, ймовірно, викличе певний опір. Важко уявити, що кожна людина охоче піде на співпрацю. Хтось втече, хтось сховається у друзів; і, неминуче, настане момент, коли правоохоронні органи стверджуватимуть (правдиво чи ні), що особа без документів застосувала силу, намагаючись уникнути депортації. Цей момент не є побічним ефектом: це частина плану.

Глибока мета масової депортації полягає в тому, щоб встановити новий тип політики, політику «ми і вони», що означає (спочатку) усіх інших проти латиноамериканців. У цьому новому режимі уряд лише розпалює страхи та заохочує доноси, і ми очікуємо від цього небагато більшого. Якщо Трамп і Венс переможуть, цю динаміку буде важко зупинити, особливо через те, що вони мають більшість у Конгресі. Єдиний спосіб уникнути цього – зупинити їх у листопаді голосуванням.


Немає коментарів: