неділя, 6 жовтня 2024 р.

Клаудія Шейнбаум – новий президент Мексики



«Настав час трансформації, і настав час для жінок». У вівторок Клаудія Шейнбаум звернулася до своєї країни як перша жінка-президент Мексики. Колишній мер Мехіко з досвідом інженерії навколишнього середовища, вона змінила свого політичного наставника та засновника її партії Морена, Андреса Мануеля Лопеса Обрадора, також відомого як AMLO. Працюючи здебільшого на спадкоємності зі своїм попередником, тепер вона успадкувала економічні виклики та виклики безпеці, з якими він боровся на посаді президента, а також наслідки масштабної реформи судової системи, яка стала законом у вересні.

Як Шейнбаум, перемогла на президентських виборах із переконливою перемогою та має значну більшість законодавчих зборів, протистоятиме викликам Мексики? І як її підхід до правління вплине на двосторонні відносини США і Мексики? 
У своїй інавгураційній промові новий президент Мексики, яка, серед іншого, є кліматологом, виклала послання, починаючи від пріоритетності енергоефективності та відновлюваних джерел енергії до важливості безпеки інвестицій і загальнонаціональної єдності. Шейнбаум, як і AMLO шість років тому, спочатку як президент буде зосереджена на тому, як вона реалізує політику, запропоновану її попередником. Для AMLO це була Угода між США, Мексикою та Канадою (USMCA), підписана його попередником за день до того, як він вступив на посаду, яку потім мала спочатку налаштувати, а потім реалізувати його адміністрація. 
Для Шейнбаум це нові судові реформи — давній пріоритет для AMLO, прийнятий в останні тижні його президентства — і те, як вона керує їх впровадженням. У своїй інавгураційній промові вона пообіцяла, що реформи принесуть «більшу автономію та незалежність», але також згадала тих, хто залишається скептичним, зазначивши, що всі погодяться, що це було найкраще рішення з часом.

За новим президентом Мексики уважно спостерігатимуть як за однією з найвпливовіших жінок у світі. Вона не лише керуватиме п’ятнадцятою за величиною економікою світу (і другою за величиною світовою економікою, очолюваною жінкою-главою держави), а й її коаліція Морени та її союзники отримають надзвичайну більшість у Палаті депутатів і майже надзвичайну більшість у Сенаті. Це дає їй широкі повноваження щодо просування законодавчої політики — те, на що AMLO не міг розраховувати протягом більшої частини свого терміну.

Хоча вона може не продовжувати всі традиції AMLO, ймовірно, з коротшими щоденними маньянерами або брифінгами для преси, було створено нове очікування, що президент витрачатиме багато часу на подорожі країною та мінімальний час за кордоном. Вона буде власним президентом, але також матиме підтримку свого попередника, який навряд чи тихо піде у відставку. Збалансування багатьох політичних інтересів буде необхідним для розв'язання більших проблем Мексики, від безпеки до очікуваного уповільнення економічного зростання.

Очікується, що Шейнбаум зможе додати прагматизм і практичність у президентство, як вона це робила, бувши главою уряду Мехіко, де вона відома тим, що скоротила рівень злочинності та впровадила нову екологічну політику. Її методичний підхід до управління був очевидним, коли я вперше відвідав її офіс і отримав книжку на двісті з гаком сторінок із переліком її політичних пріоритетів для Мехіко.

Інавгурація Шейнбаум, за якою уважно спостерігали, відбувається в переломний момент для Мексики, і всього через місяць після того, як американці оберуть її американського колегу для вирішення багатьох складних двосторонніх питань.


Джейсон Марчак — віце-президент і старший директор Латиноамериканського центру Адріенн Аршт Атлантичної ради.


Немає коментарів: