субота, 21 вересня 2024 р.

Стартувала спільна ініціатива Skills4Recovery для підготовки кваліфікованих працівників




Стартувала спільна ініціатива Skills4Recovery: ЄС, Польща та Естонія приєдналися до Німеччини для підготовки 4700 кваліфікованих працівників для економіки України.

20 вересня 2024 року відбувся стартовий захід Спільної ініціативи Skills4Recovery. ЄС, Польща та Естонія приєдналися до діючої програми уряду Німеччини задля розширення можливостей для навчання молоді та дорослих в Україні. Підтримка міжнародних партнерів зумовлена гострою потребою України у кваліфікованих працівниках – як для компенсації щоденних наслідків війни та підтримки життєздатності країни, так і для розвитку економіки в майбутньому.

Війна спричинила значну міграцію населення та серйозні пошкодження освітньої інфраструктури.

Економіці України бракує понад 100 000 працівників, найбільше – у сфері обслуговування та робочих спеціальностей. І ця кількість зростатиме. За різними прогнозами, до 2030-х років Україна потребуватиме від 4,5 млн (Мінекономіки) до 8,6 млн (МОП) додаткових фахівців. Водночас дефіцит необхідних навичок є більшою проблемою, ніж дефіцит кадрів, виявило дослідження ринку праці, проведене програмою Skills4Recovery. Це особливо помітно в ключових секторах, як-от будівництво, сільське господарство, транспорт і логістика, торгівля та ІТ.

На Міжнародній конференції з питань відновлення України (URC 2024) у Берліні ЄС оголосив про свою готовність фінансувати ініціативу Skills4Recovery. Естонія та Польща наслідували цей приклад, ще більше зміцнивши програму.

Розширена допомога в межах Спільної ініціативи Skills4Recovery передбачає збільшення:


• бюджету ініціативи більш ніж удвічі: з 10 млн євро до 25,5 млн євро;

• кількості кваліфікованих працівників, які отримають підтримку через навчання, удвічі до понад 4700 осіб;

• кількості надавачів послуг професійної освіти, які отримають підтримку, більш ніж удвічі до 50;

• підтримки розповсюдження кращих практик щодо управління закладами освіти, інклюзії, цифровізації та співпраці з приватним сектором на всій території України;

• консультативної допомоги у
формуванні політики для реалізації заходів Плану України у сфері розвитку людського капіталу та вступу до ЄС.


Немає коментарів: