середа, 4 вересня 2024 р.

IV Форум «Бізнес та ЗСУ: професійна освіта подвійного призначення» в Одесі: розв'язання проблеми дефіциту кадрів



30 серпня в Одесі відбувся IV Форум «Бізнес та ЗСУ: професійна освіта подвійного призначення», організований за ініціативи Об’єднання організацій роботодавців Одеської області за участі Директорки Державної служби зайнятості Юлії Жовтяк, Голови Національного агентства кваліфікацій Юрія Баланюка. Захід став платформою для обговорення актуальних проблем дефіциту кадрів як на ринку праці, так і в Збройних Силах України.

На форумі представники влади, бізнесу, освітяни та військові поділилися досвідом з пошуку та навчання майбутніх фахівців, а також інтеграції ветеранів та людей з інвалідністю в цивільне життя. Основним висновком стало те, що необхідно активно навчати професіоналів і сприяти швидкому отриманню нових спеціальностей.

Завдяки співпраці з партнерами Об’єднання організацій роботодавців області понад 2000 осіб отримали нові професійні кваліфікації в Одеській області. Проте цього недостатньо для розв'язування проблеми дефіциту кадрів, яка лише за рік зросла на 20%.

Шляхи вирішення:


1. Державна служба зайнятості активно працює над професійно-технічною освітою, перекваліфікацією та підвищенням кваліфікації кадрів.

2. Національне агентство кваліфікацій створило законодавчу базу для розвитку системи кваліфікацій, що ефективно зменшує розрив між ринком праці та закладами освіти.

3. Об'єднання організацій роботодавців Одеської області активно залучає бізнес до розробки професійних стандартів, які враховують потреби підприємств, та створення нових кваліфікаційних центрів.

4. Громадські організації та волонтери залучають гранти для освітніх проєктів, які допомагають у пошуку кандидатів для ЗСУ.

 Результати співпраці з центром рекрутингу:


Цивільний Рекрутинговий центр «Південь» в Одесі провів понад 1500 консультацій для майбутніх військовослужбовців, і 50 осіб вже вступили на службу за контрактом. У серпні на базі Центру був проведений перший навчальний курс для отримання професії оператора FVP-дронів.

"В сучасних реаліях найважливіше – об’єднуватись. Владі, бізнесу, громадами, освітянам та громадським діячам. Розвиток нашої економіки, наші здобутки і післявоєнне відновлення залежить від того, як ми вже сьогодні підготуємо фундамент. Я радий, що Форум став майданчиком для обміну досвідом та напрацювання реальних інструментів стабілізувати ситуацію на ринку праці, як в регіоні, так і масштабувати досвід Одещини на інші області. Разом ми стаємо міцнішими та вмотивованими. В цьому наша сила і наш розвиток", – зазначив Голова Об’єднання організацій роботодавців Одеської області Костянтин Журавель.

Разом ми сильніші!
Інформація надана 

Діана Ружицька.



Немає коментарів: