неділя, 8 вересня 2024 р.

Як Швейцарія стала нейтральною



Є один анекдот, який описує діалог між послом Франції та Швейцарії напередодні першої світової. Посол питає, що буде якщо на Швейцарію, яка має армію 250 000 нападе Німеччина, яка має у двічі більші сили. У відповідь посол Швейцарії сказав, що швейцарський солдат зробить два постріли і піде додому. Можливо, цього діалогу ніколи не було, але сьогодні говоримо про країну гір у період двох війн.
Під час Першої світової війни Швейцарія зберігала збройний нейтралітет, але країна де-факто була розірвана на дві части. Німецьковмовні жителі як і армія були більш прихильні до Центральних держав, тоді як франко та італомовні кантони були прихильні до Антанти. І хоча з 1916 року Швейцарія проводила демобілізацію, вона завжди була на варті свого миру. При цьому країна була не тільки курортом, де лікувалися комісовані бійці з обох сторін. 
Цікаво, що в Швейцарії у той час “чілив” тов.Улянов. Той самий, який в “пломбірному” вагоні приїде робити революцію на Московщині.

Під час міжвоєного періоду Швейцарія стала столицею для Ліги Націй. Але як ми знаємо Ліга Націй була нікчемною організацією і не змогла зупинити війну. Швейцарці ще в 1936 році просікли тему з можливою війною, тому почали збільшувати військовий бюджет. Коли війна почалася в Європі, Швейцарія діяла набагато рішучіше. За 72 години армію було збільшено до 430 000 осіб, а також призначила головокомандувача з підвищенням до звання генерал - Анрі Гізана. Гізан чудово розумів ландшафт країни і плани нацистів, тому розробив обороний план, який передбачав глуху оборону в горах у разі наступу нацистів. Спрвді нацисти мали план наступу на Швейцарію під назвою Таненбаум, але генерали відмовили Гітлера від його реалізації через ландшафт країни та її готовність до оборони.

Під час війни країни Осі та союзники чинили тиск на Швейцарію з метою схилити на свій бік. Але країна гір була не похитна. Були випадки, що швейцарські ВВС перехоплювали американські та німецькі літаки. Були випадки бомбардувань швейцарських міст, але в цілому країна змогла успішно пройти ці випробування і навіть отримати певні плюси.

Закінчити текст хотілося б словами генерала Анрі Гізана, що нейтралітет країни вартий її збройних сил.

@OstanniyCapitalist



Немає коментарів: