субота, 21 вересня 2024 р.

Перегляди фільмів Муратової на кіностудії де вона працювала все життя



Кіра Муратова за життя стала ніби еталонним режисером Одеської кіностудії. З молодості працювала біля моря. Тут створювала свої перші картини. Потім, разом з суспільством проживала творчій застій, навіть відлучення від професії, знову поверталась власне до режисури. Непересічна мисткиня, вона назавжди увійшла в кіно епос, як режисерка Одеської кіностудії. 

У листопаді буде її 90-то річний ювілей. На кіностудії (8 листопада)та у Києві (5.11)

будуть відбуватись події зі згадування цієї творчої особистості. На самій кіностудії облаштована "кімната режисера" яку можна роздивитись під час екскурсій.





 З кінця вересня щотижня буде ретроспектива фільмів Муратової. Загалом вона зняла 22 фільми. Не всі тепер доречно демонструвати в кінотеатрах через присутність роспропагандистів. Але 3.10 буде демонструватись перший самостійний фільм молодої режисерки, яка до всього ще знялась в ньому у головній ролі з В.Висоцьким - "Короткі зустрічі". 


Саме у цих дверей знімали більшість планів


Фільм знятий в період "відлиги" дуже характерно досліджує наслідки романтизації життя. Подивіться, подумайте!

Всі фільми Муратової на межі "артхаузу", вони про-подумати, а не для розваги. Такого кіно за радянських часів було мало, а з українською незалежністю,  майже зникло. Але всі знали, десь біля моря живе й працює Кіра Георгіївна і вона обов'язково щось зніме. І вона - творила майже до 75 років. Більшість її робіт можна буде переглянути в кіноцентрі студії.

Фільмографія К.Муратової



Те, як творча людина перемогла у двобої з тоталітарною системою, на прикладі долі Муратової, варто крутого блокбастера. Може до 100 -річчя він з'явиться. А поки на відкриття меморіальної дошки Муратової на кіностудії - принесіть квітку, на згадку майстрині.

В.Головченко.



Немає коментарів: