середа, 11 вересня 2024 р.

Статистику збирати на допомогу у відновленні



В Україні у більшості місцевих громад немає ніякої статистичної інформації. Тобто? Публічний захід “Місцева статистика в Україні: на шляху від концепції до закону” нагадав про "звалища даних" в районах, а ще було презентовано новий законопроєкт. 
Кому вона потрібна, та муніципальна статистика?
Не тільки місцевим, але й вкрай корисна, коли відбувається залучення грошей в громаду. Коли  таке не цікаво, то й читати далі - не потрібно!
Європейська політика залучення нових членів спирається в своїй суті на відомі факти про життя та діяльність кожної громади. А в Україні допоки 1496 малих громад (чи 84% від всіх) не мали досвіду та кадрів управління, яки могли б збирати та обробляти будь-яку статистку. З колоніальних радянських часів статистику починали збирати з регіонів, тобто областей. Бо нащо Каменці, чи Іванівці планувати своє майбутнє?! Як партія (вождь) скаже - те й буде!
Після початку децентралізаційних процесів в Україні стало зрозуміло, що тільки змістовна аналітика наявних ресурсів та процесів може лягти у фундамент дієвого планування в громадах. В першу чергу на потрібні інвестиції. Бо самі по собі програми розвитку території, зверстані в обласному центрі один раз на 5 років на базі невідомо наскільки застарілої інформації - це не дієвий інструмент розвитку. Особливо це стає зрозумілим тепер, коли в південних районах, наприклад Миколаївщини, місцеві службовці "підходять" до планування відновлення.
Хто? Скільки? А головне - як? Без відповідей на ці запитання неможливо створити ні в малому старостинському окрузі, ні в місті програму відновлення.
Чому?
Бо всі гроші тепер на відновлення України виділяються європейськими чиновниками, а вони звикли працювати з "вхідною" інформацією, яку Євростат збирає саме по громадах, а не регіонах, тобто на місцях. 
Так, якщо якась команда управлінців громад Х бажає "липу" подати на проєкт відновлення, то в неї це навіть теоретично не може вийти. Бо факти - уперта річ!
Але хто й як буде по українських громадах, де й так не вистачає управлінців - збиратиме статистичну інформацію?
Автори законопроєкту з Львівського Центру розвитку інновацій, що розробляли концепцію муніципальної статистики та закон, що унормовує її, кажуть порадились з великою кількістю експертів й вивчили досвід Польщі, Швеції, Німеччини й запропонували створювати Центри місцевої статистики. Це не зайві бюрократи, а "зонтична" структура з опрацювання даних потрібних для життєзабезпечення людей в кожній громаді. Збирати статистичну інформацію вони будуть з адміністративних даних та публічних реєстрів, яки вже більш-менш наповнені, по європейській статистичній системі.


Результатів проєкту «Комплексне дослідження потреб у даних на місцевому рівні та розробки концепції муніципальної статистики й відповідного законопроєкту», який реалізується Центром розвитку інновацій, Львівським університетом імені Івана Франка та Інститутом міста Дрогобич за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» та Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, залишилось чекати не довго.
Здається, цей масив не завадить відновити в першу чергу найбільш перспективні громади, а не "розмазувати" гроші донорів по степу рівним шаром...
С.Лиманов.

Вишенька, яка гірчить: Держстат України не має даних: скільки українців поїхали зі своїх домівок під час вторгнення! (досі всі оперують лише цифрами Євростату й недержавних досліджень) 


Немає коментарів: