четвер, 26 вересня 2024 р.

Коли футуризм заходить у життя



Митці, поети й критики іноді з випередженням створюють майбутнє. А також - героїв, події, епос навіть. Люди читають, спостерігають, щось запозичують, но головне - тримають перед собою як прототип/модель. Суперечливу, не досяжну інколи, не до кінця зрозумілу, але дуже - вдячну...бо мариво, для багатьох як ціль для дії.

Особливо це помітно по дизайну. Спочатку автор намалює свою візію. Її побачать інші, щось запозичать, додадуть й створять мікс. А потім - у житті ми зустрічаємо той мікс. З ідеями, словами, образами героїв так само може час від часу траплятись.

типовий приклад футуризму


Соціальні піонери можуть нові ролі загалу пропанувати. З часів появи кіно, а це всього-на-всього, якихось 130 років, почалось моделювання героїв на екрані. Вони можуть бути волоцюгами, а можуть - взірцем для молоді. Їх екранний образ зазвичай прототип. Роби так, створюй такі відносини й буде тобі - щастя...

Але можуть бути перешкоди.

Навіть дерев'яні ляльки в театрі Карабаса можуть розпочати повстання...що вже говорити про людей. Але для середньостатистичної людини ці екранні прототипи зазвичай спрацьовують. Це як прикласти до себе одежину, чи вдягнути нові окуляри перед дзеркалом. Може й підійде! Треба тільки приміряти.

Ще раз впевнююсь, що без людей, які спроєктують, сконструюють та застосують на практиці (у реалі) ті чи інші винаходи, розвиток неможливо. То футуризм, це не тільки про літературу чи урбанізм, але й про політику, військову справу.

По крихтах, маленькими дозами новатори "вигризають" у традиціоналістів маленькі зони власної свободи. Це ще можна порівняти з працею іригатора, коли він осушує болота... Чи меліоратора, який у пустелю приводить воду, а значить - життя.

Люди ж пручаються не від своєї природи, атому, що не знають: як нам у майбутньому?

Це дуже яскраво можна в малечі побачити. Є діти, які не бояться йти до темної кімнати, але їх зазвичай, дуже мало. Більшість спостерігає, що роблять батьки, а після можуть повторити.

Не всі люди відчувають також потребу у новій інформації. Більшість зголошуються використовувати досвід прийдешніх поколінь та тільки копіювати чиїсь приклади.

Знайомо?

Копіювання, мабуть, найпоширеніший алгоритм поведінки. І тільки маленька купка творців хочуть й вміють креативити, фантазувати, робити незвичайні комбінації.

Іноді люди експериментують з образами графічними,

  • Пластичними
  • Звуковими
  • Мультимедійними
  • гастрономічними витребеньками.
Більшість - робить зі словами... різних мов, адже це найлегший засіб та універсальний для самовираження. Нові форми з'являються не частіше за нові сенси, які описані словами. Новітні засоби - мультимедійні соціальні мережі та месенджери значно прискорюють проникнення цих наративів.
Колись наука оформилась як засіб створення майбутнього, яке зрозуміло. Але дехто бачив в цьому відьомство, пророків у всі часи недолюблювали. В сучасній Україні склалась дуже упереджена думка про візію. Візіонерів - мало, та більшість їх числить - шарлатанами. Зазирнути озброєним оком туди, куди зазвичай не вдається - не багатьом вдається.
В.Головченко.






Немає коментарів: