понеділок, 30 вересня 2024 р.

Хезболла зменшилася, обезголовлена ​​і в безладді, але все ще небезпечна

Хасан Насралла, фото: Reuters


Убивство Ізраїлем лідера "Хезболли", за словами Washington Post, "ймовірно, призведе до розпалювання напруженості", і, за словами New York Times, це утримає регіон "у новому циклі насильства". Звернувши увагу на загиблих під час атаки мирних жителів, у тому числі дітей, речник Держдепартаменту США закликав «усіх, кого це стосується, проявляти максимальну стриманість». Якщо все це здається знайомим, то це тому, що це так: усі ці три цитати наведені понад тридцять років тому, після ізраїльського удару в 1992 році, під час якого загинув безпосередній попередник Хасана Насралли, Аббас аль-Мусаві.

Сьогодні Хезболла зменшена, обезголовлена ​​та в безладді. Деталі ще не з’ясовані, але я впевнений, що удар, який убив Насраллу, був мішенню для Ізраїлю, яка з’явилася тільки минулого тижня. Ймовірно, це сталося через дедалі недбалі протоколи зв’язку Хезболли після напрочуд ефективних операцій "пейджерів" і  бомбардування Ізраїлем, які вбили десятки й осліпили сотні, якщо не тисячі оперативників Хезболли, а також подальшої ліквідації вищого командного ряду Радвана Force, підрозділ спеціальних операцій Хезболли. Завдяки цим операціям, разом з операціями в Сирії та Ірані, Армія оборони Ізраїлю та Моссад відновили більшу частину довіри, яку вони втратили 7 жовтня.

Хезболла розпочала нову фазу своєї нескінченної війни проти Ізраїлю 8 жовтня, відповівши на безпрецедентну терористичну атаку ХАМАС напередодні обіцянкою, що «наша зброя та наші ракети з вами». Таким чином, прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху втратив можливість усунути лідера ворожих сил було б військовою помилкою. Проте це було сміливе політичне рішення. Якби удар був невдалим або якби розвідка помилилася, долар припинився б на прем’єр-міністрі. Якщо з’явиться подібна можливість убити лідера ХАМАСу Ях’ю Сінвара, з таким же потенціалом для жертв серед цивільного населення, Нетаньяху також повинен нею скористатися, оскільки ті, з ким я спілкувався в уряді США, дійшли висновку, що припинення вогню зараз нереалістичне і що знищення Сінвара, здається, є можливим. бути єдиним способом належного завершення бойових дій у Газі.

І не помиляйтеся, Сполучені Штати вчинили б точно так само, якби, наприклад, протягом тижнів після 11 вересня президенту Джорджу Бушу повідомили про короткий вікно для удару по Усамі бін Ладену та Аль-Каїді вищого командування, навіть якщо вони ховалися в глибокому підвалі під густонаселеною частиною Кабула. Ми прийняли б подібну кількість жертв серед цивільного населення як пропорційну величезній військовій перевазі, яку б ми отримали, і переважна більшість американської громадськості була б у захваті від радості, так само як ізраїльська громадськість святкує сьогодні. 
Щобільше, особливо з огляду на минуле, незаперечним є те, що якби така операція була можливою в той час, вона б врятувала незліченну кількість життів — американців, афганців та всіх тих, хто мав нещастя жити серед багатьох численних людей. мережі Аль-Каїди та що запалює організації протягом наступних десятиліть.

Верховний лідер Алі Хаменеї в Тегерані, а не хтось у Лівані, незабаром призначить наступника Насралли, і більшість очікує, що цю посаду отримає Хашем Сафіддін. Але хто б не отримав підвищення із скороченого складу керівних кадрів Хезболли, той матиме можливість зупинити напади на Ізраїль, вивести підрозділи угруповання за річку Літані в Лівані та погодитися на припинення вогню, домовленого Сполученими Штатами та Францією. Це дозволить десяткам тисяч ні в чому не винних цивільних осіб безпечно повернутися до своїх домівок на півночі Ізраїлю, а десяткам тисяч невинних ліванців повернутися до своїх домівок на півдні. Це було б в інтересах Хезболли і, що більш важливо, Тегерана також. Залишається тільки сподіватися, що група скористається цією можливістю.

Подібним чином, якщо в Лівані залишилося достатньо сил, які виступають проти Хезболли, і особливо якщо вони є в Ліванських збройних силах, зараз настав час, щоб їхні голоси були почуті, а сила відчутна. Рух протесту 17 жовтня, який розпочався у 2019 році, не зміг зруйнувати владну структуру, в якій домінувала «Хезболла», і навіть відповідальність «Хезболли» за вибух у Бейруті 2020 року, в результаті якого загинули сотні ліванців, була недостатньою, щоб похитнути контроль «Хезболли» над країною. Ніщо не зробить для миру в Лівані більше, ніж мільйон людей на вулицях, які протестують проти катастрофи, яку завдала їм Хезболла.

Але, як показує історія відносин Ізраїлю з Хезболлою, операції з обезголовлення часто необхідні для перемоги в битві, але завжди далеко не достатні для досягнення миру. 
Попри всі свої тактичні та оперативні успіхи у війнах із 7 жовтня 2023 року, Ізраїль зробив низку важливих помилок. Він відмовився заходити в тунелі в місті Газа протягом перших місяців війни, і таким чином затримував широкі операції без потреби. Вона не утримувала територій, які вона очистила від ХАМАС, таким чином змушуючи ізраїльські сили знову і знову битися за території, які вони раніше завоювали. І вона відхилила прохання Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) планувати переміщення невинних із Рафаха, таким чином відклавши цю критичну операцію на місяці. У результаті, як дійшов висновку колишній начальник штабу ЦАХАЛу та нещодавній оглядач військового кабінету Гаді Айзенкот, Ізраїль більше ніж на п’ять місяців відстає від того, що мав би бути в Газі.

Старший директор Близькосхідних програм Атлантичної ради; колишній заступник помічника міністра оборони США з питань спеціальних операцій і боротьби з тероризмом



Немає коментарів: