вівторок, 24 вересня 2024 р.

Проєкт "Підтримка реалізації Стратегії культурного розвитку Одеси" добіг кінця



Завершився проєкт «Підтримка реалізації Стратегії культурного розвитку Одеси», що реалізувався ГО «Піксельовані реальності» у партнерстві з Департаментом культури, міжнародного співробітництва та інтеграції Одеської міської ради, за фінансуванням Європейського Союзу в рамках проєкту EU4Culture.

Проєкт тривав протягом 2023-2024 років та мав на меті проведення досліджень та створення стратегії, яка визначає основні напрямки розвитку культурної сфери міста на найближчі десять років.

Офіційна презентація напрацювання відбулася в рамках Odesa Economic Revival Forum 12 вересня 2024 року.


Іван Ліптуга , директор Департаменту культури Одеської міської ради, підкреслив:

«Проект «Підтримка реалізації Стратегії культурного розвитку Одеси» є ділянкою кроком на шляху до збереження розвитку культурної ідентичності нашого міста. Завдяки підтримці Європейського Союзу нам вдалося здійснити значний обсяг роботи, отримати стратегічні документи для оновлення міської культурної політики та збереження спадщини. слугувати основою репутаційної безпеки Одеси як в Україні, так і на міжнародній арені в умовах російської інформаційної війни."


Яна Бойцова , координатор проекту, зазначила:

«Ми раді, що хочемо об’єднати зусилля з Одеською міською радою та культурними стейкхолдерами міста для реалізації цього важливого проєкту. та її динамічній культурній сфері. Ми підготували 3 унікальних каталоги спадщини, які виділяються як їх повнотою, так і якістю інформації про об’єкти та медіа-складову: створені карти, моделі, фотофіксація, доповнена реальність, а також онлайн-платформи для доступу. 
Разом з музеєм Блещунова, Науковою бібліотекою та ГО "Урбан Ре-Паблік" ми провели 14 лекцій про місто. На платформі «Зрозуміло» одночасно з офіційною презентацією стратегії вийде 4-річний курс, призначений для всіх, хто працює з культурою та спадщиною, щоб на базовому рівні кожен міг зрозуміти, що і як змінюється».

Результати проекту «Підтримка реалізації Стратегії культурного розвитку Одеси»:“ Культурні потреби одеситів та виявлення про одеський міф” – ГО “Сприяння міжкультурному співробітництву” провело соціологічне дослідження, яке виявило культурні потреби мешканців міста та їх виявлення про одеський міф.
“Одеський історичний та культурний міф” – ГО “Суспільство та історична спадщина” здійснила глибоке дослідження культурного та історичного міфу Одеси, результатом якого стало есе.
"Місця скорботи Одеси" – цифровий каталог некрополів та поодиноких поховань.
“Каталог хрестів Куяльника” – зацифрування найдавнішого цвинтаря з першими козацькими похованнями від 1791 року.
“Крихка колекція” – каталог 50 порцелянових предметів з колекції муніципального музею приватних колекцій ім. О.В. Блещунова. Каталог буде розміщено на державному цифровому ресурсі Реєстр музейного фонду України.
«Стратегія культурного розвитку Одеси 2025-2035» – стратегічний документ, який стане основою розвитку культурної сфери міста, очікує на ухвалення Одеською міською радою восени 2024 року.
“Посібник з налаштування гарних одеських вивісок” – розроблено посібник, мета якого є поєднання комерційної функціональності вивісок із їх дбайливою інтеграцією в історичне середовище Одеси.
“Довідник зі збереження культурної спадщини Одеси. Як себе поводити в історичному міському середовищі” – рекомендації щодо поводження в історичних міських середовищах, а також висвітлює включення історичного центру Одеси до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у 2023 році.
"Доступна освіта про місто" – курс 14 лекцій у двох локаціях міста, які сприяли підвищенню обізнаності про культурну спадщину Одеси.
Освітній онлайн-курс на платформі “Зрозуміло” про “Стратегію культурного розвитку Одеси”. Чотири роки якісних лекцій про основні нововведення у сфері культури міста.
“Візуальні символи Одеси” – в рамках проєкту Odesa.Decolonization команда Піксельовані Реальності створила відкриту базу 3D моделей десяти культових символів Одеси.



Довідка:

ГО Піксельовані Реальності є неприбутковою організацією, що спеціалізується на цифровому збереженні культурної спадщини.

EU4Culture — це програма Європейського Союзу, спрямована на підтримку культурного розвитку нестоличних міст країн Східного партнерства.

Проект «Підтримка реалізації Стратегії культурного розвитку Одеси» реалізувався ГО «Піксельовані реальності» у партнерстві з Департаментом культури, міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Одеської міської ради за фінансування Європейським Союзом у рамках проекту EU4Culture, що реалізується Goethe-Institut у партнерстві з Данським інститутом культури, Чехія. Центрами та Французьким Інститутом у Грузії.



Немає коментарів: