субота, 14 вересня 2024 р.

В Україні зареєстровано новий сорт велетенських горіхів




Селекціонер Олександр Пономаренко з Ізмаїла, що на Одещині, зареєстрував найновітніший вдосконалений горіх-велетень – сорт Алекс, що має горіхи діаметром 6-7 см у шкірці, високу врожайність, зимо- і посухостійкість. Про це повідомив президент Української горіхової асоціації Геннадій Юдін.

Через роки кропіткої роботи, щоденної працьовитості, творчого натхнення та наполегливості Олександр Пономаренко з величезним задоволенням зареєстрував найновітніший вдосконалений горіх-велетень – сорт «АЛЕКС».

Відразу відчувається могутній потенціал дерев цього сорту. Латеральний сорт горіху волоського «АЛЕКС» вже через два роки дає такий урожай горіхів, що значну частину горіхів доводиться раніше штучно забирати, щоб не перевантажити молоде дерево.


Селекційне вдосконалення сорту дало змогу не тільки ще збільшити його розміри, а й змінити структуру. У новітнього горіха «АЛЕКС» перикарпій тонкий, що додатково збільшує його і так гігантські розміри.


«Напрямок вирощування великоплідних горіхів Олександр Костянтинович вибрав не випадково. Великоплідні горіхи мають стійку популярність особливо в Європі напередодні Різдвяних свят, коли великі за розмірами горіхи іноді продаються навіть поштучно», – відзначив Геннадій Юдін.

Середня врожайність нового сорту – 4,1 т/га, вихід ядра – 52%, настання знімальної стиглості – 155 діб. Зимостійкість, бал (1-9) – 8, посухостійкість, бал (1-9) – 8.


Немає коментарів: