четвер, 12 вересня 2024 р.

Фонди ЄС для України: Розбираємося у вимогах до реформ



З лютого 2022 року, попри повномасштабну загарбницьку війну Росії проти України, наша держава здійснила глобальний ривок у напрямку інтеграції до ЄС. Вже 23 червня 2022 року Україна отримала статус кандидата на членство в Європейському Союзі і менше, ніж за два роки – 14 грудня 2023 року – було ухвалено історичне рішення про відкриття перемовин щодо вступу України до ЄС. У червні 2024 року такі перемовини нарешті офіційно розпочались.

Водночас, Європейська комісія разом з Україною близько року розробляли новий механізм фінансової підтримки українців – Український фонд (Ukraine Facility), кошти з якого спрямовані на реконструкцію, відновлення, підтримання макроекономічної стабільності України, фінансування соціальних гарантій та проведення системних реформ на шляху до повноцінної інтеграції України в ЄС.

Більше про цей фонд, а також умови отримання коштів з нього детальніше розповів спеціально для Euromaidan Press Іван Посильний, проєктний менеджер Коаліції Реанімаційний Пакет Реформ. Публікуємо нижче розширену версію матеріалу.

Комісар ЄС з питань сусідства та розширення Олівер Варгеї заявив: «Цією угодою Європейський Союз виконує свою обіцянку підтримати Україну, надаючи доступ до вкрай необхідного фінансування у розмірі 50 мільярдів євро протягом наступних чотирьох років. Програма для України дозволить адаптовувати підтримку до ситуації, а умови, пов’язані з виділенням коштів, сприятимуть прогресу в досягненні поставлених цілей. Ми й надалі відіграватимемо важливу роль у відновленні та реконструкції України, що має бути пов’язане з реалізацією реформ, які відповідають європейському шляху України».

Ukraine Facility — це, в першу чергу, механізм Європейського Союзу для планування і надання макроекономічної фінансової підтримки, а також інструмент відстеження плану виконання реформ в Україні. Втім, ця програма безпосередньо не пов’язана з переговорним процесом щодо вступу України до Європейського Союзу.

Умови для інтеграції України до ЄС передбачають імплементацію низки структурних реформ, які часто співпадають з умовами отримання коштів від Ukraine Facility. Але вступ до ЄС — це складний і комплексний процес, який передбачає як розробку низки дорожніх карт для здійснення реформ, так і проведення окремих перемовин за кластерами (розділами) щодо відповідності стандартам ЄС.

Якщо перелік дій та реформ, які має здійснити і впровадити українська влада, щоб отримати фінансування в межах Ukraine Facility, вже відомий – все передбачено в Ukraine Plan, то перелік заходів, необхідних для набуття повноправного членства в ЄС, ще доведеться напрацьовувати у межах переговорного процесу разом з партнерами. А також не забувати цей перелік заходів (або “дорожню карту”) постійно оновлювати, модифікувати, у відповідності до викликів часу, прийняття нового законодавства в середині ЄС, та мінливих і непередбачуваних змін, які готує нам майбутнє.

Ukraine Facility передбачає коротко- та середньострокову підтримку України впродовж 2024-2027 років з фінансуванням до €50 млрд (приблизна цифра, яка залежить від багатьох факторів, такі як стан та своєчасність впровадження реформ, потреби бюджету України і т.д.) у трьох напрямках (pillars):

1 – План відновлення України (Ukraine Plan);

2 – Інвестиційна програма України;

3 – Програма підтримки.

Компонент 2 передбачає покращення інвестиційного клімату, залучення більшої кількості інвесторів в Україну, а компонент 3 — спрямований на технічну та супроводжуючу підтримку України (заходів, які прямо чи опосередковано випливають із Плану відновлення України (Ukraine Plan)).

А ось компонент 1 – Ukraine Plan – ключовий, адже передбачає системну підтримку реформ в процесі трансформації України до вимог Європейського Союзу та фінансування публічних потреб України (пряма підтримка Державного бюджету України).

Усі реформи, закладені в Ukraine Plan, розділені на 3 основні блоки: базові реформи, економічні реформи, а також блок секторального розвитку ключових напрямів (галузей) української економіки.

Базові реформи є засадничими та наскрізними напрямками трансформації системи публічного урядування України, зокрема через реформування державного управління, покращення менеджменту та управління державними фінансами, проведення судової реформи та боротьбу з корупцією, в тому числі боротьбу з відмиванням коштів.

Економічний блок реформ передбачає створення прозорої, справедливої та ефективної системи для залучення інвестицій, зручної для підприємців та держави, зокрема через впровадження структурних змін у сфері фінансових ринків, управління державними активами, покращення бізнес-середовища, підвищення людського капіталу та проведення децентралізації та регіональної політики.

Секторальний розвиток у сфері енергетики, транспорту, агроподовольства, корисних копалин, критичних для ЄС, розвиток підприємництва, малого та середнього бізнесу і переробної промисловості та захист довкілля — основна ціль комплексного розвитку національної економіки та підвищення її глобального потенціалу, а також передумова для мультиплікаційного ефекту на суміжні галузі.

Ukraine Plan також має 3 наскрізні напрями, окремі заходи щодо яких передбачені в усіх розділах: “зелений” перехід, цифрова трансформація та європейська інтеграція.

Зрештою, Ukraine Plan передбачає 151 квартальний індикатор у межах 69 напрямків реформ, в тому 16 інвестиційних індикаторів. За погодженою процедурою, Україна звітує про виконання таких індикаторів щоквартально. У разі їх схвалення Європейською комісією, Державний бюджет України так само щоквартально отримує кошти (фінансування) від Європейського Союзу.

За інформацією Міністерства економіки України, у 2024 році Україна має отримати 16 млрд євро, у 2025 році – 12,5 млрд євро, у 2026 році – 7,25 млрд євро, 1,2 млрд євро у 2027 році, а також 1,32 млрд євро у січні 2028 року за виконання індикаторів 4 кв. 2027 року.

Урсула фон дер Ляєн, президентка Європейської Комісії, сказала: «Політична угода про виділення Україні 50 мільярдів євро – це великий крок вперед. Європа вірна своєму слову. Ми продовжимо надавати вкрай необхідне фінансування і забезпечувати передбачуваність для нашого хороброго партнера і перспективного члена ЄС».

Станом на зараз, Україна вже отримала 6 млрд євро фінансової підтримки у березні та квітні 2024 року за успішне виконання 5 індикаторів першого кварталу.

Важливо, що у другому кварталі 2024 Україна виконала всі 9 індикаторів, зокрема схвалила план цифровізації Державної митної служби, Бюджетну декларацію на 2025−2027 роки, призначила нового керівника Національного агентства запобігання корупції (НАЗК), ухвалила оновлене законодавство щодо Бюро економічної безпеки (БЕБ).

У результаті, 24 липня посли країн Європейського Союзу затвердили другий квартальний звіт про виконання Ukraine Plan та підтвердили направлення Україні другого траншу фінансової допомоги в розмірі 4,110 млрд євро найближчим часом.

У деяких випадках Україна навіть випереджає виконання Ukraine Plan. Наприклад, 20 червня 2024 року Верховна Рада України ухвалила в цілому Закон України “Про публічні консультації”, який згідно з Ukraine Plan мав бути затверджений до 1 січня 2025 року. Коаліція РПР близько 10 років адвокатувала затвердження цього закону. Водночас в інших індикаторах, представники держави чекають кінцевий термін виконання індикатору, як от було, зокрема, із законодавством про ДБР, і лише після додаткових нагадувань з боку європейських партнерів ухвалюють необхідні рішення.

Зрештою, до 2027 року, за відсутності інших непередбачуваних подій, основним інструментом фінансової підтримки України з боку Європейського Союзу буде Ukraine Facility. У межах нього Україна у тісній співпраці з Європейською комісією реалізовуватиме Ukraine Plan та на його виконання впроваджуватиме структурні реформи в усіх галузях суспільного життя, з метою наближення до стандартів ЄС.

Паралельно Україна вестиме переговорний процес щодо набуття повноправного членства в Європейському Союзі, успішність якого залежить, в тому числі, від якісного виконання Плану для реалізації Ukraine Facility (Ukraine Plan).

Іван Посильний, проєктний менеджер Коаліції РПР

Публікація підготовлена Коаліцією Реанімаційний Пакет Реформ завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми “Відповідальна та підзвітна політика в Україні” (U-RAP), що виконується Національним демократичним інститутом (НДІ), Міжнародним республіканським інститутом (МРІ) та Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES). Думки, висловлені у публікації, належать експертам і не обов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду Сполучених Штатів Америки.

Немає коментарів:

Дописати коментар