середа, 25 вересня 2024 р.

Громадський сектор продовжує посилювати свої позиції — результати Індексу сталості ОГС за 2023 рік



Український незалежний центр політичних досліджень за підтримки Міжнародного фонду “Відродження” підготував та презентував щорічний український звіт Індексу сталості організацій громадянського суспільства за 2023 рік. Індекс дозволяє виміряти стосунки між громадянським суспільством та державними інституціями. Це дає змогу визначити пріоритети роботи ОГС, а також напрямки руху у співпраці з державою. Повне дослідження читайте за посиланням.

У загальному рейтингу показники організаційної спроможності, надання послуг та секторальної інфраструктури продовжують зростати, підкреслюючи стійкість українських ОГС навіть в умовах війни. Результати дослідження у 2023 році свідчать про незначну, проте помітну тенденцію до зміцнення сталості ОГС. Так, у 2023 році Індекс сталості становить 3.0 бали, а у 2022 році – 3.1.

Підвищення рівня Індексу сталості ОГС порівняно з 2022 роком відбулось завдяки посиленню ОГС за трьома показниками, а саме на 0,1 бали зросли:надання послуг – 2.9 (2022–3.0);
секторальна інфраструктура – 3.0 (2022–3.1).

Позитивним моментом є також покращення організаційної спроможності (так само на 0,1 бали), адже багато організацій адаптувались до викликів і змінили стратегії роботи. Волонтерські групи та благодійні фонди продовжують ефективно підтримувати населення, ветеранів, ВПО, зокрема у сфері надання послуг.

Найкращий бал в Україні зафіксовано в частині адвокації (2,2 бали), хоча прийняття закону про лобізм може ускладнити реалізацію адвокаційних кампаній. Іншою важливою тенденцію стало збереження всіх попередніх позицій рештою показників: правове середовище, фінансова стійкість, публічний імідж залишились на рівні 2022 року. Отже вони не зазнали послаблення.

Водночас саме фінансова стабільність залишається непростим питанням: організації часто залежать від пожертв громадян та членських внесків. Залучення кадрів теж стає викликом через війну, мобілізацію та еміграцію. Стан фінансової спроможності залишається найслабшим серед усіх семи показників і дорівнює 3.8 бали. Це вимагає додаткової уваги для підтримки та розвитку сектора.

Індекс показує, що громадянське суспільство в Україні продовжує зміцнюватися, незважаючи на війну, але для подальшого розвитку потрібні спільні зусилля влади та організацій.

Нагадаємо, що Індекс сталості розвитку ОГС спирається на сім показників, які комплексно описують стан сектору, а саме:Правове середовище
Організаційна спроможність
Фінансова стійкість
Адвокація
Надання послуг
Секторальна інфраструктура
Публічний імідж

Експерти на панельній зустрічі оцінюють зміни по кожному показнику, порівнюючи актуальний стан напрямку з минулим роком. Середня оцінка за всі показники визначає загальний бал Індексу. В оцінюванні використовується шкала від 1 до 7 балів, де 1 – це максимально розвинена сталість ОГС, і 7 – максимально низька сталість ОГС.


Немає коментарів: