неділя, 8 вересня 2024 р.

Вже й Сашку - 130 років!



11 вересня о 11:00 в Одеському літературному музеї відбудеться відкриття виставки до 130-річчя від дня народження О.П.Довженка.

«Сьогодні світова культура небагато може назвати митців такого широкого дихання, такої зухвалості мислі й сміливості шукань, які були притаманні Довженкові», - відмічав видатний український письменник Олесь Гончар.

Одеса у житті митця стала альма-матер кінематографії, де він проявив свій творчий талант, який згодом прославив його у всьому світі. Не дивно, що справжній талант народжується рідко, але часто реалізується саме в Одесі, як це сталося з Олександром Довженком. Робота на Одеській кіностудії звела його з тоді молодими, що починали, а в майбутньому видатними діячами української культури. Серед них були письменники Ю. Яновський, М. Бажан, Г. Епік, Г. Шкурупій, актори А. Бучма та М. Крушельницький, скульптор та режисер І. Кавалерідзе, художник В. Кричевський. Творче оточення сприяло зростанню майстерності Довженка якості режисера кіно, що простежувалось від його перших фільмів, які були зняті в Одесі - «Вася-реформатор», «Ягідка-кохання», «Сумка дипкур’єра» до кращих фільмів його творчого доробку – «Звенигора», «Арсенал» та сценарію фільму «Земля», постановку якого він здійснив на Київській кіностудії.

Довженко був зразком національного художника. Адже творець тільки тоді може досягти вселюдського звучання, коли він творець національний, коли він уособлює, концентрує в собі найкращі риси свого народу. Великий актор «німого» кіно Чарлі Чаплін високо оцінював творчість Довженка та стверджував, що в його особі «слов’янство поки що дало світові в кінематографії одного великого митця, мислителя і поета».

Через десятиліття творчої праці, у своєму щоденнику Довженко писав: «…І не одній Україні я належу. Я належу людству, як художник, і йому я служу. Моє мистецтво – мистецтво всесвітнє».

На міжнародній виставці в Брюсселі 1958 року Довженка було визнано одним із першої десятки провідних митців історії кіномистецтва.

Творча душа митця залишила цей світ на злеті таланту і потрапила у вирій Вічності, але знову і знову повертається до нас у своїх фільмах, сповнених добра і любові. 10 вересня виповнюється 130 років від дня народження славетного митця.

Матеріали виставки відтворюють період його становлення як українського режисера на Одеській кінофабриці ВУФКУ. Представлені унікальні кіновидання, журнали, афіші 1920-30-х років, портрет-шарж молодого Олександра Довженка роботи художника Б.Бамського, фото кінознімання його фільмів. Експозицію доповнюють сучасні видання “Щоденникових записів”письменника та двотомник «Документів і матеріалів спецслужб», які стосуються імені Довженка , розкривають глибинне значення творчості видатного митця та закриті сторінки його доволі складної долі. Окрасою експозиції є портрет О. Довженка роботи заслуженого художника Святослава Божія.

Немає коментарів:

Дописати коментар