пʼятниця, 2 серпня 2024 р.

Росія звільнила засудженого за шпигунство медійника The Wall Street Journal Евана Гершковича




У Єкатеринбурзі у березні 2023 року ФСБ затримала журналіста американського видання The Wall Street Journal Евана Гершковича. Про це повідомляє The Wall Street Journal. Пізніше Лефортовський суд Москви заарештував журналіста. У липні стало відомо про вирок для медійника — до 16 років колонії суворого режиму. 1 серпня стало відомо про звільнення Гершковича.

У чому звинувачують журналіста?


Він готував матеріал про ставлення росіян до війни та вербування до групи «Вагнер». ФСБ заявила, що «припинила незаконну діяльність», і звинуватила журналіста в шпигунстві. У заяві ФСБ йдеться, що Гершкович, «діючи за завданням американської сторони, збирав відомості, що становлять державну таємницю, про діяльність одного з підприємств російського військово-промислового комплексу».

Речниця МЗС Росії Марія Захарова заявила, що Гершкович прикривався своєю журналістською діяльністю.

29 березня в російських медіа з’явилася новина, що силовики затримали людину біля ресторану Bukowski Grill у Єкатеринбурзі, натягнувши їй на голову светр. Автор Telegram-каналу «Гусарская бравада» та піарник Ярослав Ширшиков розповів, що супроводжував американського журналіста в Єкатеринбурзі, про що пише «Медуза». Також Гершкович їздив у Нижній Тагіл, де розташоване оборонне підприємство «Уралвагонзавод». Після цього журналіст повернувся в Москву.

Проти журналіста порушили кримінальну справу за статтею 276 Кримінального кодексу РФ (шпигунство). Вона передбачає позбавлення волі на строк до 20 років.

Гершкович працював працює в московському бюро американської газети The Wall Street Journal з 2017 року. Журналіста акредитували при МЗС РФ. Серед його нещодавніх матеріалів — про вплив міжнародних санкцій на російську економіку, про зростання напруженості між кремлівською елітою та угрупуванням «Вагнера» під керівництвом Євгена Пригожина.
Низка видань та адміністрація Байдена закликають звільнити журналіста

Редакція WSJ заперечує звинувачення і вимагає негайного звільнення Гершковича. Згодом видання написало, що російські спецслужби стежили за Гершковичем напередодні його затримання. Ще до затримання журналіст припускав, що його телефон прослуховують.

Також ще понад 30 світових видань вимагають від Росії звільнити журналіста. Це, зокрема, The Associated Press, The New York Times, The Washington Post, BBC, TIME, Euronews, Bloomberg News, Sky News, The New Yorker і The Economist. Лист із закликом надіслали російському послу в США Анатолію Антонову 30 березня.

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» також засудила затримання.


WSJ у матеріалі «Evan Gershkovich Loved Russia, the Country That Turned on Him» («Еван Гершкович любив Росію — країну, яка від нього відвернулася») заявила, що президент Росії Володимир Путін несе особисту відповідальність за здоров’я і безпеку Гершковича, та закликала адміністрацію президента США Джо Байдена домагатися його звільнення, зокрема шляхом політичної та дипломатичної ескалації. Вони також пропонують вислати зі США російського посла і журналістів у відповідь на арешт. Проте Байден відповів, що такі рішення «не на часі».

Водночас у Білому домі назвали звинувачення Гершковича у «шпигунстві» «абсолютно безглуздим». Там вважають, що росіяни затримали громадянина США, щоби мати додаткові важелі для переговорів. Водночас речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі заявив, що адміністрація президента США закликала своїх громадян, зокрема журналістів, покинути територію Росії.

27 квітня головні редактори The Wall Street Journal, The Washington Post і The New York Times опублікували спільний текст із закликом до адміністрації Байдена підтримати боротьбу за звільнення репортера The Wall Street Journal Евана Гершковича з російської в’язниці.

Текст розмістять як рекламу на всю сторінку з підписами головних редакторів і керівників газет. Його опублікують в усіх трьох національних газетах одночасно.

Відповідь Росії


Держсекретар США Ентоні Блінкен зателефонував міністру закордонних справ Росії Сергію Лаврову із закликом звільнити журналіста Гершковича.


Лавров наполягає, що журналіста «узяли на місці злочину при спробі отримати секретні відомості» і закликав «поважати рішення російської влади». Він зазначає, що Гершкович під прикриттям журналістського статусу збирав дані, що становлять державну таємницю.

Також у російському МЗС заявили, що під час розмови «порушувалися деякі актуальні питання двостороннього характеру».

Перебіг справи


У березні 2024 року суд залишив американського медійника під вартою до 30 червня. Експерти ООН заявили, що Росія порушила міжнародне право, ув’язнивши репортера WSJ Евана Гершковича, й вимагали негайно звільнити медійника. У висновку робочої групи зі свавільних затримань ідеться, що американське громадянство журналіста було чинником його затримання, як і матеріали про війну Росії проти України.

Свердловський обласний суд РФ розглянув справу Гершковича в закритому режимі 26 червня 2024 року. Тоді представники уряду США і The Wall Street Journal назвали справу сфабрикованою. Держдепартамент США присвоїв Гершковичу статус «неправомірно затриманого».
Вирок для медійника

Свердловський облсуд у Єкатеринбурзі 19 липня на закритому процесі засудив Евана Гершковича до 16 років колонії суворого режиму. Обвинувачення запитувало для нього 18 років позбавлення волі. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Процес почався наприкінці червня й був відкладений до 18 липня, тоді в суді допитували свідків і вивчали докази. Це зайняло всього один день. 19 липня в суді відбулися дебати сторін. Представник прокуратури після суду не став відповідати на запитання журналістів про те, чому судове слідство тривало такий короткий термін.

Гершкович провину не визнав. Журналіст наполягає, що в Росії займався виключно журналістською діяльністю.
Звільнення Гершковича

Росія 1 серпня 2024 року звільнила Евана Гершковича. Це сталося в межах міжнаціонального обміну полоненими між Росією та кількома країнами Заходу, повідомило Bloomberg. За даними видання, Гершкович зараз у дорозі «до пункту призначення за межами Росії». Інші деталі обміну поки не доступні.


Немає коментарів: