вівторок, 27 серпня 2024 р.

«UpDate: Південь» — програма, яка розвиває молодь, даючи поштовх для розвитку деокупованих громад

На фото: учасники/ці програми «Update: Південь» під час зустрічі з актором Євгенієм Яновичем

Влітку 2024 року Мережа правового розвитку (далі — МПР) за підтримки благодійної платформи Global Giving запросила молодь Шевченківської громади Миколаївської області, більшість сіл якої пережили окупацію російськими військами, взяти участь в освітньо-профорієнтаційній програмі «Update: Південь». 20 підлітків — 14 дівчат та шестеро юнаків, — які написали найбільш натхненні мотиваційні листи, пройшли відбір та впродовж п’яти днів у Києві мали змогу навчатися, спілкуватися, будувати плани на майбутнє. Додому вони повернулися не лише із новими враженнями та знаннями, але й з ідеями, здатними покращити якість життя людей у громаді.



Ставка на молодь



«Навчальна програма “Update: Південь” — це синергія зусиль багатьох гравців. Ми, команда Мережі правового розвитку, є дизайнерами та ініціаторами До нас приєдналася команда, яка, власне, все реалізувала. Це — авторка та координаторка програми Вікторія Підлісна, ментори, помічники на всіх етапах. Тобто всі ми разом об’єднали експретизу, досвід, знання, мрії, ідеї. Як наслідок, створили ідеальний продукт — програму, яка дозволяє розширити бачення молоді щодо можливостей розвитку, зменшити бар’єри на шляху до отримання освіти та вибору професії», — розповідає директор зі стратегічного розвитку Віталій Охріменко.На фото: Віталій Охріменко, директор зі стратегічного розвитку Мережі правового розвитку

За словами Віталія Охріменка, «Update: Південь» є не стільки молодіжним проєктом, а одним із підходів, який застосовує МПР у роботі з громадами. Він допомагає відновитися після окупації, обстрілів і руйнувань, стати сучасними, такими громадами, де хочеться жити, і куди хочеться повертатися тим, хто вимушено виїхав на час війни.

«У деокупованих громадах ми бачимо голод професій і компетенцій. Молодь — це та рятівна паличка, якої потребують громади. І громади, навіть більше за саму молодь зацікавлені у тому, щоб давати їй можливості», — переконаний Віталій Охріменко.

На фото: координаторка програми Вікторія Підлісна

Координаторка програми «Update: Південь» Вікторія Підлісна зазначає: «Для мене цей проєкт не тільки про те, щоб підсилити громади, розкачати їхній потенціал, а й про те, щоб залишити молодь у нашій країні з реальними можливостями розвитку, щоб вони почувалися у себе вдома, як ті, хто може брати життя у свої руки і творити світ навколо таким, яким вони його хочуть бачити».На фото: учасники/ці програми «Update: Південь», робота у групах

Відкриття можливостей

Учасники та учасниці програми познайомилися між собою, з організаторами та менторами наприкінці липня у Миколаєві. Організатори мали змогу більше дізнатися про інтереси, потреби та бажання молоді. З’ясувалося, що більшість дівчат та хлопців раніше не бували у столиці, а дехто — і в своєму обласному центрі. Щодо вибору майбутніх професій та закладів, де їх здобувати, молодь обмежувалася Миколаївщиною, вважаючи недоступними для себе кращі заклади вищої освіти Києва або інших великих міст країни. Для багатьох учасників/ць пригодою стала вже сама поїздка до столиці, адже до програми їм не доводилося користуватися залізничним транспортом.
Відео ТРК «МАРТ», Миколаїв

Навчальна програма «Update: Південь» відбувалася у Києві 12-16 серпня. Вона фокусувалася на розвитку соціальних навичок молоді. Всі тренінги, лекції, вправи, екскурсії були покликані допомогти хлопцям та дівчатам соціалізуватися у суспільстві, комунікувати та взаємодіяти, критично мислити, працювати у команді, безпечно користуватися інтернетом та медіа, мріяти без обмежень.На фото: Дар’я Бурій, менторка програми «Update: Південь» (по центру), у колі учасників/ць

Під час практичних блоків навчання учасники/ці працювали у групах по 10 осіб. Менторкою однієї з груп була Дар’я Бурій із Миколаєва.

«У підлітків із моєї області дуже обмежений доступ до можливостей, можливості просто не доходять до їхньої громади, до їхніх сіл. Тому для них так цінно отримувати нові знання, відвідувати нові міста, знайомитися з новими цікавими людьми, проводити час у колі однодумців, досліджувати свою область, свою країну, а потім — розвивати свою громаду», — каже менторка Дар’я Бурій.На фото: учасники/ці програми «Update: Південь», робота у групах

Повний update

Вікторія Підлісна розповідає, що пишається тим, що програма потрапила «в яблучко». Ті теми, інструменти, вправи, які застосовували тренери, знайшли відгук у молоді.

«Я очікувала, що учасники трохи розкриються наприкінці. Мені як координаторці було важливо побачити, що деякі навички, які тренери намагаються прищепити, підлітки вже починають застосовувати на практиці. Але я не очікувала, що всі ці навички у сукупності проявляться на п’ятий день програми. В деяких учасниках розквітнув просто цілий букет того, що ми в них закладали протягом п’яти днів», — каже Вікторія Підлісна.На фото: учасники/ці програми «Update: Південь»

14-річній Аліні Касьяновій із села Центральне найбільше запам’яталися навчальні блоки про медіаграмотність та профорієнтацію: «Але в кожній зустрічі для мене є такий момент, який точно корисний. Все корисне візьму для свого життя, і буду цим користуватися».

«Мене найбільше вразило те, як підлітки змінювалися і змінилися протягом цих п’яти днів. Багато хто говорив, що вони вже хочуть щось змінювати у своїй громаді, передавати набуті знання своїм одноліткам. Сподіваюся, що вони будуть такими активними і надалі, а ми зможемо їх підтримувати», — зауважує менторка програми Дарія Бурій.

На фото: учасниці програми «Update: Південь»

Вплив «Update: Південь» на себе помітили і самі учасники/ці. 17-річна Катерина Капуста з села Зелений Гай розповідає: «Програма 100% змінила моє світосприйняття. Якщо чесно, раніше не було бажання щось покращувати у своєму селі, а зараз відчуваю відповідальність за майбутнє нашої країни на собі і маю розуміння свого дому. Хочеться покращувати умови розвитку для молоді і не тільки».На фото: Ілля Юрченко, ментор програми «Update: Південь» (третій справа), у колі учасників/ць

«Насправді їхні очі палали, позитивних відгуків було неймовірно багато, неймовірна кількість подяк і особистих, і в групових чатах, і на вокзалі під час прощання. Дякували за те, що зрозуміли, ким вони хочуть бути», — пригадує ментор програми Ілля Юрченко.

«Після програми в моїй голові все стало по поличках, я тепер розумію, ким я хочу бути, що все в моїх руках. Запамʼяталося багато різних фраз та порад, наприклад: “ти маєш бути для себе авторитетом”, “опирайся на свої почуття та бажання”, “мрій — вір — дій”, “не буває дурних запитань”», — ділиться 16-річна Дар’я Туз із села Зелений Гай.

Як зазначає координаторка програми Вікторія Підлісна, загалом ідея «Update: Південь» передбачає три етапи. Перший із них, навчальний — це так званий місточок, на якому відбувається особистісне зростанні підлітків. Далі плануються інші хвилі, набори, програми, аби дати змогу більшій кількості молодих людей із різних громад зростати. Другий етап — це розбудова місточків між громадами, в буквальному сенсі — між молоддю різних громад для спілкування, розвитку, обміну ідеями та досвідом. На третьому етапі буде створена стійка і сильна молодіжна спільнота, яка контактуватиме з органами місцевого самоврядування та втілюватиме у життя власні проєкти.На фото: учасниці програми «Update: Південь»

Доторк до дорослих рішень


На фото: учасники/ці програми «Update: Південь»

«Це дасть можливість підліткам зробити перший доторк до дорослих рішень, відчути, що вони можуть бути впливовими у своєму віці, побачити, що вони є цінними у своїй громаді», — каже Вікторія Підлісна.
Відео «5 каналу»

Початкові концепції своїх проєктів для покращення якості життя у селах дівчата та хлопці напрацьовували у п’ятий день програми. До прикладу, ідея 16-річної Валентини Мухтарової з села Новокиївка полягає в осучасненні старої сільської бібліотеки, аби вона стала не лише місцем для читання, але й майданчиком для дозвілля та саморозвитку. А 14-річний Артем Секереш із села Центральне прагне допомогти людям старшого віку, забезпечивши доступ до медикаментів.

«Було б дуже добре, якби на декілька сіл виїжджала машина і люди могли б купувати необхідні ліки», — пояснює Артем Секереш.
Відео ТРК «Прямий»

«Той запал і включеність молоді Шевченківської громади дає позитивний результат. Тож ми плануємо продовження програми “Update: Південь” і включення вже наявного молодіжного активу та ресурсу в інші процеси — стратегування, генерування ідей, втілення впровадження ініціатив, які підтримає Мережа правового розвитку», — наголошує керівник проєкту від GlobalGiving, програмний директор МПР Тімур Канатаєв.На фото: учасники/ці програми «Update: Південь»

Матеріал створено за підтримки міжнародної благодійної платформи GlobalGiving.. Зміст публікації є виключно відповідальністю громадської спілки «Мережа правового розвитку».



Немає коментарів: