неділя, 11 серпня 2024 р.

Інтеграція української залізниці до ЄС: підписано меморандум з ERA



Україна зробила важливий крок на шляху до інтеграції своєї залізничної системи з європейською. Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури підписало Меморандум із Європейським залізничним агентством (ERA), спрямований на гармонізацію залізничних систем України та ЄС. Про це повідомляє на своєму сайті Мінвідновлення.

Ключові аспекти співпраці


Меморандум передбачає експертну та технічну підтримку для України у процесі приєднання до єдиного європейського залізничного простору. Обидві сторони зобов’язалися працювати над гармонізацією стандартів та нормативно-правових актів у сфері безпеки на залізничному транспорті та інтероперабельності залізниць.

Заступник міністра Сергій Деркач підкреслив важливість цієї угоди:

“Розвиток української залізниці є однією з передумов повноцінної транспортної інтеграції до Європейського Союзу. Фактично, європейська інтеграція української залізниці – це один із найбільших блоків транспортної євроінтеграції України”.
Перспективи та виклики

Для реалізації поставлених цілей буде створено керівний комітет, який визначатиме пріоритети та поетапні плани. Це дозволить систематично підходити до вирішення технічних та нормативних питань.

Виконавчий директор ERA Йозеф Доппельбауер високо оцінив зусилля української залізниці у воєнний час, назвавши їх “героїзмом і натхненням”. Він також відзначив виняткові показники вантажоперевезень в Україні:


“Нам є чому повчитися у наших українських друзів, коли йдеться про розподіл вантажів за видами транспорту, адже вони перевозять понад 50% загального обсягу перевезень залізницею”.


Підписання Меморандуму є логічним продовженням попередньої співпраці між Україною та ERA. Раніше вже було досягнуто прогресу у встановленні транспортних зв’язків між Україною та ЄС, зміцненні “Шляхів солідарності”, розв'язання технічних питань відновлення та реалізації проєктів TEN-T.
Джерело: ArgoTer


Немає коментарів: