середа, 21 серпня 2024 р.

Збереження історичної спадщини Одеси – цифровий каталог хрестів Куяльника


Після початку повномасштабного вторгнення команда ГО "Пікселізовані Реальності" засканувала п’ять хрестів з власної ініціативи. Зокрема, зацифрували найстаріший датований хрест, який потім представили громадськості на виставці у Львові за підтримки Європейського культурного фонду.
Проте основний масив хрестів був засканований завдяки фінансовій підтримці Європейського Союзу в рамках програми EU4Culture, що має на меті сприяти розвитку культури та збереженню історичної спадщини в країнах Східного партнерства.
Кожен хрест несе в собі частинку історії українського народу, яка відтепер буде збережена для майбутніх поколінь. Кожен може детально роздивитися ці унікальні пам'ятки народної архітектури, дослідити їхні написи та структуру, а також дізнатися більше про справжню історію Одеси та нашої країни.
Понад два роки роботи, найсучасніші технології фотограмметрії та 3D-моделювання – і ось, нарешті, готовий каталог, що містить 32 зацифрованих козацьких хрестів Куяльницького кладовища, найстаріший з яких датований 1791 роком.

Над створенням каталогу працювали:

Федір Бойцов @Fedor Boytsov, @Алік Кадум, @Андрій Ткалич, @Олексій Воронко, @Віра Лютенко – команда Піксельованих Реальностей
@Дмитро Жданов – вчитель географії одеського ліцею №82, керівник краєзнавчої групи ODESSA INCOGNITA, автор 7 книг з історії Одеси; Дмитро проводить дослідження Шкодової гори (зокрема кладовища Сотниківської Січі) разом з учнями
Федір Гонца – спеціаліст з картографічного дизайну та просторового аналізу, ГІС та міського планування
Переглядайте 3D-моделі хрестів на сайті та дізнавайтеся більше про українське минуле Одеси.
Посилання на pixelatedrealities.org є обов'язковим, якщо ви використовуєте матеріали для своїх проєктів та досліджень.

Нагадаємо, що проєкт “Підтримка реалізації Стратегії культурного розвитку Одеси” реалізується ГО Піксельовані Реальності у партнерстві з Департаментом культури, міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Одеської міської ради, фінансується Європейським Союзом в рамках проєкту EU4Culture, що реалізується Goethe-Institut у партнерстві з Данським інститутом культури, Чеськими Центрами та Французьким Інститутом у Грузії.
#EU4Culture


Немає коментарів: