середа, 7 серпня 2024 р.

З "Ахіллового бігу" почнеться розблокування Дніпро-Бугського лиману





6 серпня 2024 року спецназівці підрозділу активних дій «Артан» та Морського центру ГУР МО України реалізували успішну операцію у північній частині Чорного моря.

Про це повідомляє Головне управління розвідки.

«Вночі десантна група спецназівців висадилася на Тендровській косі та знищила ворожу броньовану техніку, зокрема МТ-ЛБ, комплекс РЕБ противника, а також зруйнувала фортифікаційні укріплення росіян», - йдеться у повідомленні.

Уточнюється, що під час бою російські загарбники зазнали втрат особового складу — точна кількість уточнюється.

Виконавши поставлене завдання, зокрема й секретну його частину, військові розвідники відійшли без втрат.

«Це не перший успішний активний захід спецпризначенців ГУР на окупованій росіянами Тендрівській косі. Відповідні дії — лише частина масштабного плану Сил безпеки і оборони України, реалізація якого триває», - запевнили в ГУР.

Тендровська коса - вузький острів завдовжки близько 65 км і завширшки до 1,8 км. Коса розташована у північній частині Чорного моря.

Давньогрецькі поселенці, які колонізували Північне Причорномор'я у VIII-VI століттях до н. е., надавали Тендрі неабиякого мореплавного та культового значення. Гай Пліній Старший вважав Тендру півостровом і називав "Ахіллів біг". Згадки про Тендру можна знайти також у багатьох інших давніх істориків та авторів, зокрема у Геродота, Страбона, Еврипіда.





Давня легенда розповідає, що Тендрівська коса виникла, коли жриця давньогрецької богині Артеміди Іфігенія втікала від переслідувань героя Троянської війни Ахілла. Де її ноги торкалися поверхні моря, там утворилася піщана смуга. Ахілл так і не наздогнав прекрасну втікачку, а коса здобула назву – Ахіллів біг. 
У ІІ столітті до н. е. на честь давнього героя на Тендрі були засновані спортивні змагання з бігу, стрибків, боротьби, стрільби з лука, кінні перегони тощо. Зафіксований навіть рекорд лучника Анаксагора, який пустив стрілу на 540 метрів, а це на 100 метрів перевищує сучасні рекорди!
С.Лиманов.


Немає коментарів: