неділя, 11 серпня 2024 р.

Як бути онлайн в цей сезон виборів? Роздуми Тімоті Снайдера





До виборів залишилося 85 днів. Для багатьох із нас це означає 85 днів інтенсивного часу перед екраном.

Якщо ми використовуємо соціальні мережі, як нам це робити?

Ми повинні допомогти іншим людям розквітнути.

Ми повинні познайомити їх з корисними ідеями. Ми повинні надати їм конкретні дії в режимі офлайн, які вони можуть виконувати. Ми повинні заохочувати і стверджувати. І ми повинні завжди пам’ятати, що вибори можна виграти лише голосами.

І ми повинні знати про тих, хто прирікає.

Ми повинні знати хитрощі роботи ботів і тролів, які намагаються нас засмучувати. У них лише одна мета. Тролі та творці ботів хочуть, щоб ми не вживали заходів, і тому вони намагаються знайти способи змусити нас почуватися погано.





Це справді так просто. Алгоритми та люди, які були навчені алгоритмами, націлені на депресію. Вони роблять певні дуже передбачувані речі. Вони обзиваються, роблять вульгарні посилання, роблять обурливі заяви, вони применшують значення. Приблизно такий репертуар.

Усе це не робиться для того, щоб переконати. Це робиться лише для того, щоб спустити повітря. Він існує, щоб розірвати ланцюг між діями в онлайн-світі та діями в офлайн-світі. Він існує, щоб тримати нас онлайн, водночас вводячи в депресію.

Росіяни були піонерами в цьому, і вони досі це роблять. Відрізнити росіян від MAGA в Інтернеті стало все важче і важче, і для цілей цих виборів це не має особливого значення. Вони роблять однакові речі з тією ж метою. Значна частина MAGA була навчена російськими ботами, так що їх власна поведінка онлайн (і навіть офлайн) просто імітує демотиваційні алгоритми.

Дж. Д. Венс є центральним прикладом цього. Спонсорований технологічними олігархами, він поводиться як м’ясистий алгоритм. Він слідкує за Камалою Харріс так само, як розділ коментарів слідує за веселим твітом.

Боротися з думерами, звичайно, можна. У нинішній війні в Україні анархічний колектив під назвою NAFO зробив гарну роботу, висміюючи російських і проросійських пропагандистів. І є кілька чудових американських розумників, які виконують таку ж роботу.

Але для більшості з нас це завдання просте. Розпізнавайте думерів і ігноруйте їх. Більшість із них не люди, більшість людей не американці, і нікого з них це не хвилює. Вони як яма на дорозі: з ними нема сенсу міркувати. Просто продовжуйте рухатися вперед, роблячи свою справу.

І вашою справою має бути допомагати іншим розквітати, діючи офлайн. І, звичайно, ми самі повинні діяти офлайн. Більше про це в наступних публікаціях.
Тімоті Снайдера.


Немає коментарів: