середа, 28 серпня 2024 р.

«Пісні землі, що повільно горить» — це фільм, про життя в Україні під час початку агресії




4 вересня в межах офіційної програми 81-го Венеційського міжнародного кінофестивалю відбудеться світова премʼєра документального фільму «Пісні землі, що повільно горить» режисерки Ольги Журби. Напередодні цієї події команда презентувала офіційний міжнародний трейлер на Cineuropa.

«Пісні землі, що повільно горить» — це фільм, про життя в Україні протягом перших двох років повномасштабного російського вторгнення. Це історії, що складаються у трагічну мозаїку нормалізації досвідів війни в суспільстві.

Режисерка фільму Ольга Журба зазначає: «Цей фільм спроба передати досвід війни на рівні відчуттів. Надметою було закарбувати часопростір та трансформувати його в мову кіно таким чином, щоб умовний глядач з далекого майбутнього зміг прочитати закладений зміст, перебуваючи за межами контексту».
Ольга Журба


Трейлер до фільму створила Анна Еборн — шведська кінорежисерка та документалістка. Це не перший її досвід роботи з українськими історіями, адже свого часу Анна зняла зокрема документальний фільм про життя єдиної в Україні людини, яка вільно говорить старошведською мовою.

Трейлер фільму можна переглянути за посиланням:

Еборн зізналась, що фільм вразив її. За її словами стрічці вдалося передати весь біль, який російська агресія завдає українцям. А поетичне бачення авторів занурює глядача в досвід війни, і хоч фільм не приховує страху та смертей, авторам фільму вдалось знайти таку інтонацію, яка дозволяє глядачу прожити цей досвід разом з героями.

«Я багато працювала в Україні й добре уявляла подібні будинки, поля з врожаєм чи тварин, тому бачити їх зруйнованими було боляче. Навіть звуки стали іншими під час війни, тому, коли я впізнавала певних птахів чи звук вітру, моє серце стискалося від болю», — ділиться Анна Еборн.

Переглянути фільм на фестивалі можна буде:
3 вересня, Press / Industry Screening, о 19:30 в Sala Perla, о 22:15 в Sala Darsena.
4 вересня, World Premiere о 14:15 в Sala Grande
5 вересня, Public Screening о 16:45 в Sala Volpi, о 19:30 та 22:00 в Sala Astra 2

Квитки доступні за посиланням

Операторами фільму стали Володимир Усик («Ля Палісіада»), Вʼячеслав Цвєтков («Цей дощ ніколи не скінчиться», «Земля блакитна, ніби апельсин») та Михайло Любарський («Люксембург, Люксембург», «Будинок “Слово”: Нескінчений роман»), режисер монтажу — Міхаель Ааглунд («Будинок зі скалок»). Композитор стрічки — Ярослав Татарченко (bunht) (ЩукаРиба, Тонка), звукорежисер — Павло Мельник (4Ears Production).

Фільм створено українською кінокомпанією Moon Man у копродукції з міжнародними партнерами Final Cut for Real (Данія), We Have a Plan (Швеція), Arte France (Франція) та Film i Skåne (Швеція). Також стрічка отримала стипендію Програми грантів Української кіноакадемії на постпродакшн у партнерстві з Netflix та є частиною колекції Generation Ukraine, розробленої та підтриманої ARTE за підтримки Міністерства Європи та закордонних справ Франції й Goethe-Institut. Кампанія з міжнародної промоції підтримана Українським Інститутом та Єврімаж в рамках програми proMOTION.

Довідково:

Фільм створено за підтримки Данського інституту кінематографії, IDFA Bertha Fund Classic та IDFA Bertha Fund Europe (за підтримки програми Creative Europe MEDIA та Open Society Foundations), Шведського інституту кінематографії, Chicken & Egg Pictures, InMaat, Європейського Фонду Солідарності з Українськими Фільмами, Празького центру громадянського суспільства, SVT, International Media Support, DR, програми грантів Documenting Ukraine від IWM, а також Федерального міністерства культури, мистецтва, державної служби та спорту Австрії, Міністерства Європи та закордонних справ Франції, Goethe-Institut, Women Make Movie, Фонд прав людини WATCH DOCS Fund та Стокгольмська асоціація захисту прав кінопродюсерів.

Венеційський міжнародний кінофестиваль — найдавніший кінофестиваль у світі, заснований у 1932 році як кінематографічна частина виставки Венеційської бієнале, що входить у пʼятірку головних кінофестивалів світу. Щорічно до Венеції презентувати свої фільми з'їжджається величезна кількість світових кінозірок, серед яких Дені Вільньов, Софія Коппола, Дам’єн Шазел, Вес Андерсон, Девід Фінчер, Бредлі Купер. Україну в попередні роки на фестивалі представляли стрічки «Люксембург, Люксембург» Антоніо Лукіча, «Відблиск» Валентина Васяновича, «Назавжди-назавжди» Анни Бурячкової.

Ольга Журба дебютувала як режисерка документального кіно з фільмом «Назовні» (2022), прем’єра якого відбулась на CPH:DOX та HOT DOCS. Стрічка була відзначена премією Віллі Брандта на Берлінському кінофестивалі з прав людини, а пізніше — нагородою Японської премії честі. Короткометражний художній фільм Ольги Журби «Папині кросівки» (2021), вперше показаний на кінофестивалі в Локарно, отримав нагороди на багатьох міжнародних фестивалях. Стрічка «Папині кросівки» — лауреат національної кінопремії «Золота Дзиґа» та премії українських кінокритиків «Кіноколо». Також Ольга є режисеркою монтажу фестивальних хітів, які здобули численні нагороди: «Цей дощ ніколи не скінчиться» Аліни Горлової та «Домашні ігри» Аліси Коваленко.

Компанія Moon Man заснована 2019 року продюсерками Дарією Бассель і Вікою Хоменко. Серед проєктів компанії — авторські документальні та художні фільми, що осмислюють складні й актуальні для суспільства теми. Більшість стрічок є міжнародними копродукціями. Зокрема компанія співпродюсувала номіновану на «Оскар» документальну стрічку «Будинок зі скалок» (реж. Сімон Леренґ Вільмонт), а також фестивальний хіт «Мирні люди» Оксани Карпович.


Немає коментарів: