понеділок, 26 серпня 2024 р.

Бізнес на Миколаївщині - лідер у відновленні



У спеку холодний чай особливо до вподоби. Українці почали вживати такий чай упереміж з компотом. Якщо ви на пляжі, чи у війську, або на польовому стані обідаєте, пляшечка прохолоджувального Liptona - не завадить. У довоєнний час 2 з трьох українських заводів глобальної компанії PepsiCo що його продукує знаходилось біля околиць Миколаєва. Ці підприємства давали роботу місцевому населенню сплачували податки, робили програми соціального партнерства. Два роки тому саме біля села Миколаївського, де розташовано промисловий майданчик з вироблення напоїв, соків проходила лінія боїв з ворогом. Під час багатомісячних обстрілів південної фортеці - Миколаєва обладнання заводу напоїв зазнало значних втрат.

Глобальній компанії знадобилось понад рок, щоб зробити перші відновлювальні роботи. Значні кошти було інвестовано у відбудову цеху енергоживлення й виробництво снеків минулого року.

Ну а в середині серпня вже цього року миколаївський завод PepsiCo почав випуск Lipton Ice Tea в Україні. Відтепер холодний чай Lipton саме українського виробництва можна знайти на полицях магазинів. Наразі шанувальники цього напою можуть скуштувати такі смаки, як персик, маракуя, лимон та зелений чай.

Складна логістика, подовження транспортних ланцюгів, щоб доставляти продукцію в південні області України, робила рентабельність нижче, тому глобальний бізнес слідом за відновленням ліній з фасування соків Sandora та чипсів, цього літа повернув на Миколаївщину холодний чай. А до бюджету Миколаївської області, яка втратила надходження від діяльності портів та машинобудівного виробництва, почались нові надходження.

«Два великих підприємства вже почали працювати. Одне з них — Pepsi Cola (окрім іншого виробник ТМ «Сандора»), яке відновлює свій завод. Інше підприємство-цеце світовий лідер з експорту томатів групи компаній Agrofusion», — розповів начальник Миколаївської військової адміністрації Віталій Кім.

До всіх негараздів агресії, знищення економки краю - найбільш шкідлива. Добре, що спрацювала давня місцева практика мати на території великий бізнес з перероблення агропродукції. Глобальному бізнесу значно легше залучити грубі гроші на відновлення воєнних втрат. Можна тільки уявити через скільки років державні мужі “дістались” би відновлення соко-водних заводів?! Водогін до Миколаєва, де мешкало півмільйона мешканців за 2.5 роки навіть не запроєктували відновлювати!

Приємно також що PepsiCo не відмовляється на Миколаївщині від своєї стратегії на роботу з фермерами щодо сталого землеробства, сприяючи впровадженню нових практик. Особливо перспективним виглядає співпраця вирощування органічної картоплі для чипсів, як на всіх ринках Європи, що надасть більші можливості для вирощування якісної продукції та взаємного навчання. А значить, конкуренція серед фермерів в області не ослабне.

В Україні PepsiCo – один із найбільших переробників сирого молока, овочів та фруктів від локальних виробників сільгосппродукції. Вже тепер працюють партнерські програми з відновлення фермерів Миколаївського району, найбільш постраждалого від “рашиської” навали. Познайомились ми й практикою сусідів.


Агроф’южн відновлює потужності


Розбите та вирізане обладнання, зруйновані будівлі та десятки тонн вилитої на майданчики томатної пасти — такий вигляд мали виробничі потужності компанії «Агроф’южн» на Миколаївщині.


Всі її заводи за перший рік війни отримали значні пошкодження: в селі Шевченкове за 5 км до передової Північний завод витримав 16 обстрілів, Східний завод у Снігурівці був 9 місяців у окупації.

А потім - була довга епопея розмінування території та орендних полів.

«Агроф’южн» — вертикально інтегрована група компаній, яка вирощує і переробляє томати у Миколаївській та Херсонській областях. Це найбільший в Україні виробник томатної пасти під торговельною маркою «Інагро», третій — в Європі та дев’ятий — у світі.

До війни  «Агроф’южн»  мав 10 відділень, 2 теплиці, 3 томатні заводи та команду із 1500 працівників та 32000 га зрошуваних полів. 300 мільйонів гривень податків надходило у бюджет України щорічно.

Як тільки стало можливим та було отримано доступ до заводів, власники компанії «Агроф’южн» вирішили розпочати відновлення відразу двох виробництв у Шевченковому та Снігурівці на Миколаївщині. Зараз на майданчиках активно ведуться ремонтні та будівельні роботи, щоб запустити обидва заводи.

Минулого року, оскільки більша частина земельного банку компанії була в окупації, то орендували 1 тис. земель в Одеській області, там було вирощено 80 тис. тонн стиглих томатів. З Одещини вирощені томати перевозили на єдиний на той момент доступний і що працював завод компанії — Північний — для перероблювання. Але потужності в травні обстріляли, і обладнання довелося відновлювати. З травня по вересень Північний обстріляли 16 разів. І хоча територія не була окупована, але фактично підприємству довелося певний час працювати в «сірій зоні». Коли ж завод почав працювати, то росіяни запускали дрони з вибухівкою, яку цілеспрямовано кидали просто на вантажівки з томатами.

Після цього підприємство припинило перероблення, оскільки був великий ризик для працівників. Оскільки виробництво на Північному заводі було неможливим, томати відправили на один з одеських заводів, де переробили на томатну пасту під контролем фахівців «Агроф’южн».

За актуальними цінами наразі втрати компанії складають понад 8 млрд грн, і це ще далеко не кінцева сума, адже ще невідома ситуація на Південному та Західному заводах на Херсонщині.

Снігурівка знаходилася 9 місяців під окупацією, за цей час майже всі запаси пасти, які знаходилися на складах, були знищені, на заводі вкрадене або понівечене все електрообладнання, вирізаний весь кабель, а також винесене все, що можна було винести.







Завод Східний у Снігурівці, Миколаївська область.

Причому такої шкоди підприємству завдали не лише російські окупанти, кажуть мародерили й місцеві. Вже потім частину вкраденого обладнання та офісну техніку поліція знаходила в жителів з найближчих до заводу населених пунктів. А також після деокупації сільгосптехніка почала загадково з’являтися поблизу підприємства.

Завод Східний почали відновлювати. Тут знаходилась модернова лінія по виробництву томатного порошку, яка зазнала значного пошкодження. В компанії планують відновити виробництво цього продукту вже цього року.

До 2022 року «Агроф’южн» мала кредитні зобов’язання перед низкою банків, після початку війни банки надали можливість не сплачувати тіло кредиту та відсотки. Але відсотки компанія сплачувала до кінця 2022 року, а далі почала перемовини по реструктуризації боргів.

Частина земельного банку «Агроф’южн» не може оброблятися через замінування, засмічення території продуктами бойової діяльності. Деякі поля зараз перебувають у процесі розмінування, а частина — взагалі знаходиться поблизу активних воєнних дій, наприклад, у Кізомисі на Херсонщині, де проходить зовсім поряд лінія фронту.


Тепличний комплекс на Миколаївщині теж зазнав руйнувань внаслідок обстрілів. Вартість ремонту складає понад 40 млн грн. Минулого року тут не вирощували розсаду, оскільки через постійні обстріли не можна було провести ремонт. До цього сезону з 12-ти теплиць вдалося відновити 10, оскільки дві — зруйновані вщент.

До війни експорт у структурі реалізації компанією продукції займав 70%, і вона йшла до 53 країн — Центральної та Східної Європи, Азії, Далекого Сходу, Африки, працювали з Канадою та Мексикою. За минулі два роки вдалося зберегти Польщу, Німеччину, Японію.


З весни у місті Снігурівка Миколаївської області в партнерстві з урядом Данії UNDP запустила професійні курси для жінок-трактористок. Вони попередньо пройшли співбесіду з майбутнім роботодавцем - «Агроф’южн», - на території якого тепер проходить практична частина навчання. Підприємство забезпечує трактори для навчання та паливо.

Сонце Причорномор'я продовжує допомагати вирощувати гарні врожаї томатів, тому виробництво найсмачнішому компоненту традиційної піци - томатної пасти, буде продовжуватись на звільненій землі.

В.Головченко.



Немає коментарів: