четвер, 8 серпня 2024 р.

Міжнародний день корінних народів світу: Заява Високого представника від імені ЄС



Всупереч багатій історії та культуру, багато корінних народів залишаються одними з найбільш маргіналізованих спільнот у світі. Посилення конкуренції за природні ресурси та землю, а також загальнопланетна потрійна криза, пов’язана зі зміною клімату, втратою біорізноманіття та забрудненням, особливо піддають ризику корінні народи.
ЄС чітко усвідомлює необхідність забезпечення справедливості та інклюзивності екологічного переходу. 
Щоб необхідні сміливі рішення та ініціативи були стійкими, вони повинні повністю поважати та захищати права людини, у тому числі права корінних народів. ЄС керується цим принципом у своїй політиці, включаючи Регламент про вирубку лісів, Закон про важливу сировину та Директиву про належну перевірку сталого розвитку.

На додаток до інших цільових проектів ЄС на підтримку корінних народів у всьому світі, Indigenous Navigator – набір інструментів, розроблених корінними народами та для корінних народів – інформує та підтримує стратегії адвокації ЄС щодо зміни клімату, прав людини та належної турботи про навколишнє середовище. .

У Міжнародний день корінних народів світу Європейський Союз підтверджує свою відданість підтримці корінних народів усередині та за межами Союзу та поважати, захищати та поважати їхні права, закріплені в Декларації ООН про права корінних народів (UNDRIP) та міжнародне право в галузі прав людини.

«Свої» в Україні. Хто такі кримські татари, караїми і кримчаки?

Вони жили поруч з українцями століттями, але тільки тепер їх визнали «своїми». 23 липня набрав чинності закон «Про корінні народи України». 
Вперше такий статус, офіційно, отримали кримські татари, караїми і кримчаки як народи, сформовані в Криму. Вони мають право на самоврядування й можуть бути представлені у Верховній Раді. Україна зобов’язується захищати та розвивати їхню культуру і мову та гарантує їм захист від геноциду. Як спільне горе об’єднало кримських татар на півострові? Чому кримчаків масово убивали під час Другої світової війни, а караїмів ні? Якою мовою розмовляють, у що вірять і чим відрізняються всі ці народи?

Караїми



Споріднені з кримськими татарами, караїми, вирізняються своєю релігією. Вона схожа до іудейської, але все ж інша.

«Караїми, вони не визнають Талмуду, вони спираються на П’ятикнижжя і на Танах. І це одна із ключових відмінностей між класичними іудеями і караїмами», – пояснює Ігор Семиволос.

У караїмів своя мова, свята, національний танець і кухня, відомі караїмські пироги. На відміну від кримських татар, караїми не були масово депортовані з Криму у 40-х роках 20 століття. Нині караїми хочуть заснувати свій представницький орган в Україні, за аналогом Меджліса кримськотатарського народу.


Кримчаки, найменший корінний народ Криму, визнаний законодавчо


«Кримчаки – це саме ті, хто зберіг ось цю ось єврейську талмудичну традицію. Кримчаки це такий народ, який визначився, як класичні канонічні євреї», – пояснює історик Сергій Громенко.

Віра – причина масового знищення кримчаків у Другу світову війну в Криму. Нацисти прирівняли кримчаків до євреїв.

Десятий кілометр феодосійської траси, неподалік Сімферополя, – одне з двох місць жалоби кримчаків. Щороку в грудні тут покладають квіти і моляться на згадку про масові розстріли у грудні 1941 року. Тоді упродовж кількох діб німці розстріляли близько 18 тисяч осіб.

Колишнє компактне місце проживання кримчаків – Білогірськ. У них відмінні від інших корінних народів Криму національний одяг і кухня. У Сімферополі є власний історико-етнографічний музей. На материковій Україні товариств чи об’єднань кримчаків немає. За переписом населення 2001 року, в Україні мешкало 406 кримчаків.
Радіо Свобода «Крим.Реалії»


Немає коментарів: