неділя, 4 серпня 2024 р.

Поради українцям від відомої бізнесвумен



Швидко минув рік, який пані Пріцкер Конгрес США виділив на консультування щодо відновлення України. Останній її візит в Київ відбувся наприкінці липня. А днями Спецпредставниця США з питань економічного відновлення України, Пенні Пріцкер, виступила в інституті Брукінс у Вашингтоні, де представила п'ять ключових умов, які, на її думку, забезпечать успішне економічне відновлення України.
Краще не сперечатись, а взяти в роботу.


Про це повідомляє Голос Америки.

1. Єдине урядове планування:

Першою умовою Пріцкер визначила необхідність термінового розвитку урядового планування єдиного проєкту відновлення з комплексним підходом. Вона наголосила на важливості координації між різними відомствами, що зараз гальмує процес відновлення. Для реалізації цього пункту мають бути залучені технічні експерти, інженери, планувальники та менеджери програм, які працюватимуть разом із державними службовцями.

2. Підготовка інвестиційних проєктів:

Після створення єдиного проєкту реконструкції, за словами Пріцкер, Україні потрібні команди, готові підготувати проєкти для інвестування та реалізації. Вона зазначила, що міжнародне співтовариство та приватний сектор надаватимуть технічну підтримку, як це вже роблять Світовий банк та Європейський інвестиційний банк, щоб розширити список інвестиційних проєктів з десятків до сотень. Український уряд може використовувати диджиталізацію для підвищення прозорості та забезпечення обізнаності зацікавлених сторін.

3. Продовження антикорупційних реформ:

Третьою умовою, на думку Пріцкер, є продовження антикорупційних реформ в Україні. Вона наголосила, що це є важливим для масштабних інвестицій і процвітання економіки.

4. Залучення капіталу:

Спецпредставниця США з питань економічного відновлення України зазначила, що світ має виділити більше капіталу для інвестування в Україну. Вона підкреслила важливість страхування для залучення великих інвесторів і закликала комерційні та інвестиційні банки диверсифікувати оцінки ризиків воєнного страхування на різних територіях України залежно від того, наскільки вони постраждали від війни.

5. Повернення українців з-за кордону:

Пріцкер підкреслила важливість повернення українців з-за кордону. Нині Україна не має достатньої робочої сили для реконструкції. Вона вважає, що Україна повинна підготуватися до фізичних, психологічних та соціальних потреб своїх громадян, які повертаються, а також залучати робочу силу стратегічно та перенавчати жінок для роботи на позиціях, які історично займали чоловіки.

Спецпредставниця США з питань економічного відновлення України вважає, що таке бачення України є амбітним, але досяжним, і світ має допомогти Києву втілити "українську мрію" в реальність.

Водночас вона наголосила, що країна повинна взяти ініціативу щодо відновлення у свої руки.

Нагадаємо, що 29 липня стало відомо, що Пенні Пріцкер йде з посади. Її повноваження завершуються у вересні. У цей день спецпредставник США з економічного відновлення України прибула з робочим візитом до Києва та провела переговори з прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем. Однією із тем обговорень стала американська фінансова допомога Україні.




Немає коментарів: