вівторок, 6 серпня 2024 р.

Фільм, що показує, чому з росіянами не можна домовлятися: вийшов трейлер стрічки «Мирні люди»




Наприкінці серпня в Україні розпочнеться прокат документального фільму «Мирні люди» Оксани Карпович. Світова премʼєра стрічки відбулась на Берлінському міжнародному кінофестивалі, де він отримав Спеціальну відзнаку від екуменічного журі та Спеціальну відзнаку від журі Amnesty International у програмі Forum.

Прокат стрічки обмежений — подивитися її можна буде в обраних кінотеатрах з 29 серпня. Розклад незабаром з’явиться на сторінці фільму.

Фільм складається з перехоплених розмов росіян та пейзажів українських міст та сіл, що постраждали від війни. З початку повномасштабного вторгнення українські спецслужби опублікували сотні перехоплених телефонних дзвінків російських військових. Чи не найбільший інтерес викликають розмови окупантів з їхніми близькими в росії. Голоси «мирних», цивільних — матерів, дружин і друзів — розкривають світові очі не лише на хід так званої «спецоперації», а й на жахливий внутрішній світ суспільства, яке стоїть за її виконанням. Саме з таких перехоплень складається стрічка, що досліджує природу російського імперіалізму й колоніалізму, роль пропаганди у вторгненні й торкається питання колективної відповідальності росіян і росіянок.

Для режисерки Оксани Карпович фільм став другою режисерською роботою. Вона відома своїм фільмом «Не хвилюйся, двері відчиняться», а напочатку повномасштабного вторгнення працювала локальною продюсеркою для іноземних новин.

Продюсерками з української сторони стали Ольга Бесхмельниціна («Байконур. Вторгнення», «Стоп-земля») та Дарʼя Бассель («Будинок зі скалок», «Редакція»).

До виробництва також долучилась Франція. Так режисеркою монтажу стала француженка Шарлотт Туррес, відома глядач(-к)ам своєю роботою над документальним фільмом «А ночі вже більше не буде» Елеонори Вебер.

Стрічка «Мирні люди» була у програмах міжнародних фестивалів по всьому світу – від Гонконгу до Нью-Йорка. На Гонконзькому міжнародному кінофестивалі вона отримала Спеціальну відзнаку, а у Кракові – нагороду «Срібний Ріг» режисерці за фільм на соціальну тематику та приз FIPRESCI від асоціації кінопреси. Українська премʼєра фільму відбулась на міжнародному фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA, де стрічка була представлена як фільм-відкриття.

Видання Variety підкреслює, що «Фільм показує, чому продовжується ця війна». Тоді як ScreenDaily називає перегляд справжнім «інтелектуальним досвідом». Cineurope пише, що фільм «розкриває разючу розпусту росіян», а українська кінокритикиня Дарія Бадьйор для медіа LB.ua каже, що «Разом з “20 днями у Маріуполі” Мстислава Чернова “Мирні люди” — концентроване засвідчення російських злочинів». Український Forbes назвав стрічку «Нетрадиційним роуд-муві», тоді як Лірум наголошує: «Карпович розповідає, що росіяни у своїй більшості не носії цінностей соціальної драматургії Чехова».

Офіційний медіапартнер: Київстар ТБ

Медіапартнери: Суспільне Культура, Moviegram



Немає коментарів: