пʼятниця, 2 серпня 2024 р.

В мінагро готуються до скрінінгу сільскогосподарских земель




В Міністерстві аграрної політики відбулася онлайн-нарада, на якій обговорили питання впровадження системи ідентифікації сільськогосподарських ділянок (LPIS) на території України.

Впровадження системи ідентифікації сільськогосподарських ділянок (LPIS) обумовлено необхідністю проходження скрінігу при вступі України до ЄС, виконання плану Ukraine Facility та впровадження справедливого розподілу допомоги в сільському господарстві за Спільною аграрною політикою. Система ідентифікації сільськогосподарських ділянок (LPIS) – це використання ортофотозйомок, аерофотозйомок та високоточних супутникових зображень сільськогосподарських ділянок.

Тарас Висоцький зазначив, що Мінагрополітики працює над підготовкою правової бази для впровадження таких систем як LPIS, а також очікує ухвалення в другому читанні закону про Державний аграрний реєстр, який розширить можливості ДАР.

«Впровадження системи ідентифікації сільськогосподарських ділянок стане ще одним кроком на шляху до уніфікації європейського та українського законодавства у сфері аграрної політики. Використання системи дасть змогу створити цифрову карту земельних ділянок та різних культур, а також допоможе уніфікувати інформацію щодо земельних ділянок, яка на сьогодні зафіксована в Державному аграрному реєстрі та Державній службі України з питань геодезії, картографії та кадастру», - сказав Тарас Висоцький.

Крістіан Бен Хелл провів презентацію проєкту і поінформував, що Представництво Європейського Союзу має намір запустити пілотний проєкт системи ідентифікації сільськогосподарських ділянок (LPIS) у Львівській області.

На початку червня 2024 року Мінагрополітики презентувало Стратегію розвитку сільського господарства та сільських територій в Україні до 2030 року, де докладно були викладені завдання щодо цифровізації аграрного сектору України. Одне із завдань – підвищення ефективності програм державної підтримки та впровадження інтегрованої системи адміністрування і контролю IACS.



Немає коментарів: