четвер, 1 серпня 2024 р.

Калькулятор відходів внаслідок руйнування будівлі




Коаліція Ukraine Support Team (UST) спільно з українською IT-компанією GlobalLogic розробила онлайн-калькулятор, який у кілька кліків дозволяє порахувати кількість відходів, утворених внаслідок руйнування будівлі або її частини. Калькулятор вже доступний користувачам на сайті UST.

Як повідомили у коаліції, калькулятор розробили на основі Методичних рекомендацій щодо оцінки обсягів відходів від руйнувань, створених експертами громадської організації ReThink, що є членами коаліції UST. Рекомендації дозволяють зробити експрес-оцінку кількості відходів, що утворилися внаслідок руйнування будівлі, розрахунковим методом. В основі Методології лежить японський підхід, що виводить норму утворення відходів від руйнувань на 1 кв.м залежно від типу будівлі.

Цей інструмент має допомогти громадам у звітуванні за Постановою №1073. Методологія дасть розуміння масштабів проблеми - скільки відходів від руйнувань досі лишається на місцях їх утворення (тобто на місцях влучань, що стоять не розібраними). Відтак планувати витрати на демонтаж, логістику та зберігання громадам стане простіше.

Крім того, методологія та калькулятор допоможуть сформувати більш коректні статичні дані для держави, що дасть розуміння, де та як будувати переробну інфраструктуру. Адже наразі офіційна статистика здебільшого формується з обсягів відходів від руйнувань, що демонтували та вивезли на місця тимчасового зберігання.


"Вже більше ніж 500 людей пройшло навчання з використання цих Методичних рекомендацій на місцях, - говорить голова коаліції UST та співзасновниця ReThink Олена Колтик. - Розуміючи, що на громади й так зараз величезне навантаження ми розробили онлайн-інструмент, який додатково спростить їм процес обліку, а як наслідок звітування та планування майбутнього".

Функціонал калькулятора дозволяє оцінити кількість утворених відходів від руйнувань: загальну та за окремими компонентами (як то бетон, цегла, метал, дерево, супутні відходи тощо) на основі лише двох показників: типу будівлі та площі забудови або руйнування. Розрахунок можна проводити для: будинків багатоквартирної житлової забудови, садибної (приватної) житлової забудови, будівель закладів загальної середньої освіти та дошкільної освіти та будівель закладів охорони здоров’я.

Система також враховує процеси горіння та розраховує кількість азбестовмісних матеріалів, якщо такі були наявні у будівлях


Немає коментарів: