середа, 28 серпня 2024 р.

На Миколаївщині з'явиться «Вінграновський ART MARATHON»





Торішній фестиваль у Первомайську «Вінграновський ART FEST» отримав цьогорічне продовження завдяки виграному гранту Українського культурного фонду.

І в цьому році це вже буде «Вінграновський ART MARATHON», який фактично стартував сьогодні, 27 серпня, з презентацій самого «Арт-марафону» у Центральній міській бібліотеці ім.М. Кропивницького та казкової сатиричної книжки Олександра Висоцького «Лютневі казки», яка присвячена Олександру Савченку, який загинув 11 грудня 2022 року на Луганщині, захищаючи Україну.

Організатор «Вінграновський ART MARATHON» Олександр Висоцький закоханий у поезію Вінграновського, він вважає поета, який народився у Первомайську, прикладом успішного українця і генієм. «Він абсолютно співзвучний українській мові. І він пише так, наче саме він її вигадав. Це стовп української культури на Миколаївщині», – впевнений Олександр Висоцький.

Організатор фестивалю є переконаним прибічником деколонізації, і він переконаний, що треба її проводити розумно. «Ми досі багато в чому живемо в світі імперських міфів. Деколонізацію неможна зробити у вакуумі – якщо щось вилучаємо, то треба щось дати на заміну. І творчість Вінграновського – це те, що в нас є, і це можна класти у фундамент великої відбудови України», – каже Олександр Висоцький.

Цього року фестиваль, присвячений Миколі Вінграновському, стане арт-марафоном різних арт-заходів та подій – арт-толок, музичних перфомансів, арт-пікніків, в яких будуть брати участь митці різних напрямків. 12 жовтня стане головним фестивальним днем, а до цього в рамках «Вінграновський ART MARATHON» відбудеться конкурс ескізів стінописів “Місто поета”, присвяченого Миколі Вінграновському.

Як розповіла співорганізаторка проєкту, художниця та арт-волонтерка Катерина Баранюк, головна мета конкурсу, до участі в якому запрошуються всі художники і майстри народної творчості (саме тому на презентацію завітали представники ГО “Культурно-мистецька асоціація “Арт-спокуса”), – створення стінописівів, які маркуватимуть міське середовище Первомайська як малу батьківщину Миколи Вінграновського, популяризуватимуть постать та творчий доробок митця. Дедлайн подачі робіт – 9 жовтня, а більше інформації щодо умов конкурсу можна прочитати на фейсбук-сторінці події.

Організатор «Вінграновський ART MARATHON» усвідомлює, що у час, коли йде війна, цей фестиваль не може бути розважальним проєкт. Але він може і має бути проєкт просвітницьким. «Коли у нас є Вінграновський, нам не треба ніяка російська поезія», – наголошує Олександр Висоцький.


Немає коментарів: