понеділок, 15 липня 2024 р.

Меморіальні проєкти для Мощуна, Чернігова, Харкова та Одеси — Лабораторія практик меморіалізації презентує результати роботи



20 липня о 16:00 в Києві у книгарні «Сенс на Хрещатику» відбудеться презентація напрацювань Лабораторії практик меморіалізації — освітньо-дослідницького проєкту з пошуку мови пам'ятання російсько-української війни. Художники, архітектори та дослідники, які цього року стали учасниками ініціативи, представлять ідеї меморіальних проєктів для місць пам’яті війни в Мощуні, Одесі, Харкові та Чернігові.

Навесні 2024 року платформа культури пам'яті Минуле / Майбутнє / Мистецтво та Громадська організація «Музей сучасного мистецтва» поставили за мету створити простір фахового обговорення проблематики меморіалізації та розширити підходи до створення меморіальних проєктів. Для цього обрали формат лабораторії.

Кураторки проєкту Оксана Довгополова, Ольга Балашова, Катерина Семенюк і Юлія Гнат підготували тематичну освітньо-практичну програму із залученням фахівців. Більше двохсот учасників — митці, музейники, архітектори, представники громад та культурних організацій — на онлайн-лекціях та майстерках пропрацьовували складні питання роботи з пам’яттю війни. Разом із запрошеними лектор(к)ами Ларисою Денисенко, Наталією Кривдою, Антоном Лягушею, Ганною Бондар, Ганною Глю, Гнатом Забродським і Максимом Рохманійком учасники торкнулися таких питань, як принципи роботи з колективною травмою в публічному просторі, етичні межі роботи з репрезентацією образу жертв, комеморативні жести в комерційному просторі, міжнародний та український досвід проведення конкурсів на створення меморіалів та інших.



Згодом кураторки лабораторії обрали та сформували чотири групи митців, які вирушили в дослідницькі експедиції в Харків, Мощун, Чернігів і Одесу. Учасники могли обрати одну з локацій та попрацювати з різними аспектами пам’яті, адже український досвід війни не може бути зведений до єдиного висловлювання. Практична частина проєкту передбачала роботу на місцях трагічних подій російсько-української війни, зустрічі з представниками громад та професійної спільноти. 20 липня учасники презентують напрацьовані ідеї меморіальних проєктів.

«Ми обрали формат лабораторії, тому що мова пам’яті російсько-української війни ще знаходиться в процесі становлення. Україна має створити власну унікальну мову пам’яті, яка не копіює практики минулих часів, але враховує досвід світових меморіальних практик. Мові пам’яті поточної війни не можна навчити, її можна тільки спільно створити», — кажуть кураторки лабораторії.



ДЕТАЛІ ПОДІЇ

Адреса: книгарня «Сенс на Хрещатику» (вул. Хрещатик, 34)

Дата і час: субота, 20 липня, о 16:00. Подія триватиме близько чотирьох годин з перервою. Орієнтовний час закінчення — близько 20:00.

Вхід вільний за реєстрацією: https://shorturl.at/07oSA

Онлайн транляція відбудеться на сторінці Презентація ідей меморіальних проєктів│ Лабораторія практик меморіалізації



Про організаторів

Минуле / Майбутнє / Мистецтво — платформа культури памʼяті, заснована в Одесі в 2019 році. Платформа реалізує комеморативні, дослідницькі та мистецькі проєкти, розробляє стратегії пам’ятання важливих явищ в історії України та проводить дискусійні програми для залучення широкої аудиторії до роботи з минулим.

ГО «Музей сучасного мистецтва» (ГО МСМ) — неприбуткова організація, яка має на меті створити новий тип професійної музейної інституції сучасного мистецтва в Україні, як важливий елемент розвитку екосистеми в сфері мистецтва. Заснована в 2020 році, організація об’єднує та залучає художни_ць, культурних працівни_ць та експерт_ок, які працюють з сучасним мистецтвом в Україні.Лабораторія практик меморіалізації відбулася за підтримки Фонду «Партнерство за cильну Україну», який фінансується урядами Великої Британії, Естонії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії, Швеції. За спільної підтримки уряду України та урядів-партнерів Фонд реалізує проєкти, в першу чергу, на деокупованих і прифронтових територіях, спрямовані на посилення стійкості України перед лицем російської агресії. Метою ФПСУ є зміцнення спроможності українського уряду надавати місцевим громадам критично важливу підтримку в співпраці з громадянським суспільством, ЗМІ та приватним сектором.


Немає коментарів: