субота, 20 липня 2024 р.

Вбивство професорки у Львові на перших шпальтах світових медіа



Вбивство Фаріон стало міжнародною новиною. Тобто вона стає героїнею України з міжнародним визнанням. Але на відміну від українського фейсбука, який після смерті почав говорити про неї виключно хороше, «Блумберги» написали про Фаріон як є, без героїзації і зневаги:
«60-річна Фаріон була обрана до парламенту в 2012 році, під час президентства підтримуваного Росією Віктора Януковича, як член націоналістичної партії "Свобода", яка в суботу опублікувала заяву, в якій звинуватила Москву в її вбивстві.
Вона стала відомою завдяки тому, що висміяла тодішнього прем'єр-міністра Миколу Азарова на засіданні парламенту за його погане володіння українською мовою.
Фаріон також засудила використання російської мови деякими українцями у повсякденному житті - навіть незважаючи на те, що більшість заявляє, що українська є їхньою рідною мовою.
В останні роки Фаріон часто висловлювала свої погляди на мову, політику та українську історію на YouTube.
Її останній і, можливо, найбільш суперечливий виступ відбувся в листопаді, коли вона розкритикувала українських солдатів за те, що вони розмовляють російською мовою під час бойових дій. Після цього студенти Національного університету "Львівська політехніка", де Фаріон викладала понад три десятиліття, закликали до її звільнення.
Президент Володимир Зеленський закликав розслідувати смерть від вогнепального поранення Ірини Фаріон, скандально відомої колишньої української депутатки.
Фаріон була застрелена на вулиці у Львові на крайньому заході України в п'ятницю ввечері і померла в лікарні через кілька годин.
Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, який відвідав Львів після інциденту, заявив, що основними мотивами, які розглядаються, є особиста ворожнеча і громадсько-політична діяльність Фаріон.
"Очевидно, що будь-яке насильство заслуговує лише на засудження, і кожен, хто винен у цьому нападі, повинен понести повну відповідальність", - заявив Зеленський у своєму Telegram-каналі.
Ю.Ніколов.


Немає коментарів: