середа, 17 липня 2024 р.

Відступ Росії з Криму висміює побоювання Заходу щодо ескалації

Фото 2010 року - бухта Севастополя



Цей тиждень став ще однією віхою в Чорноморській битві, оскільки, як повідомляється, ВМС Росії вивели свій останній патрульний корабель з окупованого Криму. Про це повідомив речник ВМС України Дмитро Плетенчук, який зазначив про історичний характер російського відступу словами: « Пам’ятайте цей день ».

Виведення російських військових кораблів із Криму є останнім свідченням того, що, незважаючи ні на що, Україна фактично виграє війну на морі. Коли Росія вперше почала блокаду українських портів напередодні повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року, мало хто вірив, що розбиті українські ВМС можуть серйозно кинути виклик домінуванню могутнього російського Чорноморського флоту. Однак після початку бойових дій невдовзі стало очевидно, що Україна не має наміру поступатися контролем над Чорним морем Путіну без бою.

Починаючи з квітня 2022 року, коли затонув флагман російського Чорноморського флоту «Москва», Україна використовувала комбінацію безпілотників і ракет вітчизняного виробництва разом із поставленою із Заходу зброєю великої дальності, щоб завдати серії нищівних ударів по флоту Путіна. Крилаті ракети, доставлені Києву британськими та французькими партнерами, зіграли важливу роль у цій кампанії, але найпотужнішою зброєю з усіх був власний флот інноваційних морських безпілотників України, який швидко розвивався .

Результати говорять самі за себе. Коли почалося повномасштабне вторгнення, російський Чорноморський флот мав сімдесят чотири військові кораблі, більшість з яких базувалися в портах окупованого Росією Криму. За трохи більше двох років Україні вдалося потопити або пошкодити близько третини цих кораблів. У другій половині 2023 року вже з’являлися повідомлення про спішне переміщення російських військових кораблів через Чорне море з Криму до відносно безпечного Новоросійська в Росії. За даними Міністерства оборони Великобританії, до березня 2024 року Чорноморський флот Росії став « функціонально неактивним ».


Пітер Дікінсон


Немає коментарів: