четвер, 4 липня 2024 р.

Що з забороною ворожої конфесії?




Загалом за заборону релігійних організацій, пов’язаних з центрами впливу в Росії зібрано підписи 221 депутата при необхідному мінімумі в 226 голосів.

Представники українського війська не залишились осторонь питання російського релігійного впливу в Україні: деякі публічно долучилися до просвітницької діяльності та боротьби проти Української православної церкви Московського патріархату.
 На своїх сторінках в соцмережах вони ведуть хронологію процесу позбавлення РФ релігійного важеля впливу, систематизують важливу інформацію та викриття спецслужбами фактів співпраці служителів УПЦ (МП) з ворогом. Адже агенти, які діють під прикриттям УПЦ МП, передусім шкодять саме війську – через витоки важливої інформації щодо ситуації на лінії фронту до ворога або ж цілеспрямовані інформаційні кампанії про “міжрелігійні конфлікти” в Україні, які поширюються на міжнародну спільноту й, відповідно, впливають на наше становище.

Віталій Овчаренко на псевдо “Донецьк” – донеччанин, солдат Збройних Сил України. У 2017 році захисник став одним з ініціаторів законопроєкту “Про захист української державності від проявів колабораціонізму”. Сьогодні Віталій продовжує свою боротьбу в цьому векторі, зокрема, викриваючи місцевих колаборантів у своєму рідному місті Лимані. Представники Української православної церкви Московського патріархату є ще одним пріоритетним напрямком для Віталія, особливо священники, які продовжують свою діяльність на Донеччині.

Про те, чи може бути однією з причин уповільнення ухвалення законопроєкту № 8371 те, що УПЦ МП має 10 тисяч юридичних осіб, з якими, у разі заборони їхньої діяльності, доведеться судитися: – Я не вірю, що це може бути причиною. У прокурорів відверто чудова зарплата, пенсії, це ж стосується і слідчих СБУ. Інша справа в їхньому професіоналізмові й, звісно, патріотизмі. Російські пропагандисти дуже добре “розкручували” в Європі та США наратив про те, що Україна, закриваючи російську православну церкву, робить релігійні гоніння (організоване релігійне переслідування християн). Натомість західне суспільство має до свободи віросповідання певний пієтет. Я думаю, що частково саме тому представники української держави гальмують розв’язання цього питання. Також, частина депутатів Верховної Ради та чиновників, є парафіянами Московського патріархату. Тож, зрозуміло, що у них відсутнє бажання з цим боротися.

Про агентури, що діють під прикриттям УПЦ (МП) та можуть співпрацювати з Росією: – Такі “священники” або ж так звані парафіяни МП, є і в Збройних Силах. І для них це відкриває усі можливості володіти повною інформацією щодо переміщення українських військ, наказів, наступів, військових операцій тощо. Це надає їм розуміння повної картини бойових дій. Це агенти, що діють під прикриттям УПЦ МП. Я думаю, що після заборони на кожного з таких священників колаборантів буде більш ніж достатньо аргументів, аби проводити суворі профілактичні заходи. Одним із найперших заходів після заборони МП в Україні – є зробити так, щоб ці колаборанти не встигли вивезти наші релігійні пам’ятки на територію Росії.

З нашими людьми також потрібно проводити просвітницьку роботу. Але спершу ми маємо заборонити УПЦ МП, а вже потім говорити з громадами. Тому що пропагандистська машина значно сильніше, ніж наші пояснення. Я думаю, що багато українців дещо консервативні у цьому питанні, або ж не дуже люблять зміни. Для них такі нововведення можуть сприйматися як додаткові незручності. На жаль.



Щодо осіб, які відмовляються голосувати. Я б хотів окремо згадати про депутатів від партії “Слуга народу”, які не бажають ставити свої підписи. Мені хочеться запитати, чи точно вони не помилилися партією? Чи не буде краще їм перейти в Опозиційний блок? Можливо, вони є слугами російського народу? Я можу взяти на себе відповідальність заявити від імені всіх військових, зокрема які родом з Донеччини, сказати наступне: всіх депутатів, які не проголосують за закон проти УПЦ (МП) – ми будемо вважати колаборантами. Якщо людина вважає себе громадянином та патріотом України – вона повинна виступати за українську церкву. Московському православію не місце в Україні.

В.Журба "Букви"



Немає коментарів: