пʼятниця, 12 липня 2024 р.

П'ять причин, чому Україну варто запросити до НАТО





Лідери НАТО цього тижня заявили, що шлях України до членства є « незворотним », але знову не запросили країну приєднатися до альянсу. Це ще одна втрачена можливість покласти край двозначності щодо прагнень Києва вступити в НАТО та підготувати основу для повернення до більшої міжнародної стабільності.

Триваюче вторгнення Росії в Україну було одним з головних у порядку денному, коли лідери альянсу зібралися у Вашингтоні на триденний щорічний саміт НАТО. Такий фокус на Україні не був несподіваним. Війна, розв’язана Володимиром Путіним у лютому 2022 року, є найбільшим європейським конфліктом з часів Другої світової війни та створює значні виклики безпеці для всіх членів НАТО.

Відколи вторгнення почалося майже два з половиною роки тому, Росія зміцнила співпрацю з Китаєм, Іраном і Північною Кореєю, які всі поділяють відданість Москви підриву існуючого заснованого на правилах світового порядку. Поява цієї авторитарної осі допомогла підкреслити необхідність рішучої відповіді НАТО на російську агресію в Україні. Члени Альянсу чітко усвідомлюють, що Китай особливо уважно стежить за реакцією НАТО на вторгнення Москви, і будь-який успіх Росії в Україні, ймовірно, підживить експансіоністські амбіції Пекіна на Тайвані та в інших місцях.

Хоча широко визнається, що результат війни Росії в Україні сформує майбутнє міжнародних відносин, цьоготижневий саміт підтвердив, що в НАТО досі немає консенсусу щодо членства України. Навпаки, схоже, що альянс глибоко розділений у цьому питанні.

Заперечення зосереджені навколо потенціалу подальшої небезпечної ескалації нинішнього протистояння з Кремлем. Опоненти стверджують, що, запросивши Україну приєднатися, НАТО може незабаром опинитися у стані війни з Росією. Водночас багато прихильників членства України в НАТО вважають утримання країни в геополітичному безвиході помилкою, яка лише надихає Москву та продовжує війну.

П.Грод.


Немає коментарів: