пʼятниця, 26 липня 2024 р.

Форум громадянського суспільства Одеси зафіксував потребу у співпраці



В Одесі по буденному відбувся щорічний  форум громадянського суспільства «Можливості та партнерство». На 3-й рік великої війни головна задекларована мета – сприяння ефективній комунікації між організаціями громадянського суспільства (ОГС), міжнародними організаціями та органами місцевого самоврядування. І це дійсно надбання суспільства отримане під час  війни - партнерства, розробки ефективних рішень реагування на виклики воєнного часу. В Одесі всі згадують протидесантні активності містян на пляжах у лютому-березні 2022. 
Але тепер - нові загрози насуваються. Тому - є час налагодити синергію для того, щоб місто перезимувало. Про це здебільшого казав міський голова Г.Труханов, коли вітав зібрання. Нагадав, що завдяки саме комунікаціям з громадою в попередні роки вдавалось знаходити нестандартні рішення, яки працювали. Тому й у 2024-му, коли когенераційні агрегати від західних партнерів надійдуть в Одесу за оптимістичними прогнозами у листопаді, варто містянам робити самостійну підготовку до холодів.


До участі на Форумі були запрошені місцеві громадські та волонтерські організації, громадські діячі, представники міжнародних місій, державних установ та соціально відповідального бізнесу, які майже всі наголошували: давайте робить щось напередодні зими!
Мер запропонував кожному ОСББ, двору ставити "соняшні" панелі. Ідея безумовно проривна, цікава, але де ж на всі двори Одеси знайти панелі та інше обладнання? І як з монополістом з енергопостачання співпрацювати?!

Почесні гості форуму  - постійна координаторка системи ООН в Україні пані Деніз Браун, яка до речі  закінчує своє відрядження в Україну й заступник Міністра соціальної політики України Назар Танасишин, говорили в унісон, які молодці одесити: самі "швидко" знаходять рішення...
Було також приємно почути, що настанова тогорічного Форуму про організацію локації громадського майданчика набула тепер фізичну адресу. Давід Піщев, архітектор урбаніст на одній з панелей робив презентацію громадського Hubу й навіть адресу назвав 130 річного будинку, який місто передає для організації майданчика. Ремонт тільки треба робити, ну й панелі встановлювати на горищі...


В повітрі UNIONа, де проходив форум весь час згадували комунікації. І це - вкрай важливо, бо атомізація ніяк не сприяє спротиву. Тільки здається, щоб влада з громадою якісно співпрацювали не ремонти треба робити в приміщеннях, а ресурсами ділитись. Ну й також - інформацією. Добре, що Гєннадій Леонідович сьогодні розповів про проблеми в опалювальному сезоні: підемо всією редакцією робити "стрес-тест" приміщень де працюємо. Де, як й за скільки зможемо обігрітись взимку? 
Спека не має розхолоджувати. Громадянам виживати треба! На цьому варто сконцентруватись...
В.Головченко.



Немає коментарів: