вівторок, 2 липня 2024 р.

Вітрильний Миколаїв. Чи буде продовження перемог?

Такою була будівля яхт-клубу до війни

Миколаїв останні півтора сторіччя залишається Меккой вітрильного спорту. Не дивно. Найперший річковий яхт-клуб було відкрито в цьому місті ще за часів російської імперії. Але створювався він не під примусом, чи адміністративними засобами, а містянами як органічна ініціатива громадян. Ще б пак! У Миколаєві, де вода навколо міста дують вітри за допомогою яких під вітрилами можна дістатись моря. Відмінна дистанція для шкіперів та екіпажів для щорічних змагань з вітром.

До того, майже все місто було пов'язане з будівництвом флотів, та спритно плавало. Історію створення чи не самої успішної місцевої громадської організації - яхт-клубу, ми описували раніше. Тепер зацікавило: як під час війни тренуються майбутні чемпіони. Взагалі, чи є життя у старому яхт-клубі на Бузі?

Нове життя старого яхт-клубу

Тепер в стінах будинку яхт-клубу, що звели члени на зібрані пожертви на початку ХХ сторіччя знаходиться ОСДЮСШОР з вітрильного спорту «Обласний яхт-клуб». Простіше кажучи - обласна спортивна дитячо-юнацька спортивна школа. Тут в різні роки були підготовлені чемпіони світу, Європи та України, призери Олімпійських ігор з вітрильного спорту.
Під час шалених обстрілів російськими агресорами Миколаєва влітку 2022 року будівля школи вітрильного спорту постраждала від прильоту 4-х ракет поряд. Вікна з того часу - заколочені. Дах відремонтували тільки минулої осені.
Головна перепона для навчально-тренувального процесу - заборона виходити на воду на будь-яких плавзасобах в акваторії міста Миколаїв. Стратегічне розташування міста-фортеці для оборони, а також наближеність до лінії боєзіткнення обумовлює це рішення. Вже 3-тє літо місто не бачить ані човника, ані вітрила на водній гладі повз міста.
Змагання на Тилігулі


Но добре що на Миколаївщині є лимани. Це такі великі озера з солоною водою, які були колись утворені Чорним морем. До їх берегів ворог не дістався, тому вони відносно безпечніші.
Ось чому було прийняте рішення проводити тренування й змагання з вітрильного спорту саме на лиманах за 80 км від обласного центру.

Вже з 4 по 8 червня в акваторії Тилігульського лиману відбувся Чемпіонат Української асоціації класу «Оптиміст» з вітрильного спорту (останній національний відбір на Чемпіонат Європи). Змагання «Вітрила Миколаївщини» проходили як всеукраїнські й на них були заявлені спортсмени з інших міст. Миколаївський яхт-клуб в різних класах швертботів здобув нагороди всіх ґатунків. Як дівчата, так й хлопці.



Вихованцями ОСДЮСШОР "Обласний яхт-клуб", керівник здобуті наступні нагороди:

В класі ILCA: юнаки

місце - Єгор Попач 

місце - Дмитро Антіпін 

місце - Андрій Остроушко 

4 місце - Юрій Ромашкан 

В класі ILCA дівчата

місце - Софія Паркіна 

В класі Ultra D

місце - Данііл Бондаренко 

місце - Дар'я Кубицька 

 В класі "Cadet"

місце екіпаж - ТетянаБолотня  /Юнна Калінчук 

місце екіпаж - Анна Возіян / Ілля Поставнюк 




В класі "OPTIMIST" юнаки

4 місце - Андрій Мастицький 

6 місце - Іван Харін 

9 місце - Кирило Курючкін 

10 місце - Артем Бєликов 

13 місце - Максим Гладковський 

14 місце -  Ілля Остроушко

В класі "OPTIMIST" дівчата

місце - Аліна Сорокіна 

місце - Лада Гарнага 

4 місце - Аріна Дмитрієва.


Найбільшого успіху досягли вихованці молодого тренера Юрія Журавльова. Найбільш відповідальні батьки допомагають тренерам, бо тепер додалось більше логістичних питань. Це в місті легко було на трамваї чи тролейбусі дістатись яхт-клубу та спустити на воду швертботи. Тепер їх треба транспортувати по дорозі, яка не всюди якісна в інший край Миколаївського району до Коблівської громади. На це треба додатковий час й гроші. Плюс треба ще розв'язувати питання розселення екіпажів. Але адміністрація спортивної школи й батьки розуміють що без "живих" змагань й тренувань на воді юні яхтсмени не опанують майстерність. Тому й долають всі перепони до безпечної води.


Чемпіонки з Чорноморки

В цій самій дитячій школі на початку 80-х засяяла зірка Сергія Шуста, який досяг чи не найбільших досягнень серед миколаївців ще у всесоюзних змаганнях на наймолодшому класі яхт "Оптиміст". А ще до війни Сергій почав тренувати дітей у новоствореній Чорноморській ОТГ, що на околиці Очакова. З приємного що його підтримував селищний голова Андрій Дмитренко, й була можливість тренування проводити як в морі, так й у Березанському лимані. Під керівництвом знаного фахівця місцеві дітлахи дуже швидко почали опановувати основи вітрильного спорту.


Але велика війна "вломилась" в життя Чорноморської громади як й Очакова щоденним обстрілами "градами" й артилерією. Ні про який вихід на воду лиману, не можна було помислити. Тренер організував підготовку "на березі" а також знаходить весь час можливості брати участь у змаганнях у більш безпечних водоймах.
Ось й стався сюрприз, який готував відомий тренер. 
У місті Черкаси з 07 по 11 травня проходив чемпіонат УКРАЇНИ з вітрильного спорту серед юнаків та дівчат. У складі команди Миколаївської області були й представниці Чорноморської територіальної громади, села Чорноморка: Юлія Передрій, Надія Костенко, Ксенія Власенко, Валентина Костенко. Дівчата ще раз довели, що бажання та тренування навіть у таких "важких" умовах, та в будь-яку погоду дають свій результат.
Екіпаж яхти Кадет Ю.Передрій та Н.Костенко здобули перемогу та звання чемпіонів України серед дівчат. Загальне місце друге, бо стартували та проходили перегони разом з юнаками. Ну другий Чорноморський екіпаж класу човнів" Кадет",  та посіли 7 місце загальне та 4 серед дівчат. Ці змагання є відбірковими до Чемпіонату світу, який пройде у Великобританії влітку. То ми очікуємо від вихованок С.Шуста ще перемог!
- Ваші зусилля, прагнення до тренувань, які ми почали ще у лютому, коли навіть на вулицю не хотілося виходити. Від жодної з вас я не чув, що холодно, навіщо нам це. - зазначає тренер. - Хоча були й сльози, вимушені купання у крижаній воді, багато фізичної підготовки, теорії.
За перемоги на чемпіонаті України дівчатка Юлія Передрій, Ксенія Власенко й сестри Валентина та Надія Костенко отримали звання Кандидатів у майстри спорту України.


Подякував тренер й Миколаївському клубу РОТАРІ, командор А.Черепанов які ще минулого року доклали зусиль та відправили дівчат з Чорноморки до Черкас на тренувальний збір, де вперше були зроблені нові екіпажі яхт Кадет.
Ну й знову слід подякувати колективу ОСДЮСШОР з вітрильного спорту миколаївської області, директор Олег Стефановський, який допомагав під час підготовки та участі у змаганнях.




І все це під час повномасштабної війни, яка відірвала мільйони людей від домівок. Миколаївці знову й знову не тільки демонструють жагу до перемоги, але й приклади солідарності й взаємодопомоги. Це дає підстави для оптимізму щодо майбутнього вітрильного спорту у Миколаєві та області. На нашій землі залишаються люди, яки вміють й хочуть "вирощувати" чемпіонів. Ну а вітри у Причорномор'ї ніколи не вщухають.
В.Головченко. 
Фото автора та С.Гарнаги. 
 


Немає коментарів: