понеділок, 17 червня 2024 р.

Дашборди НСЗУ допоможуть розібратись у фактах системи охорони здоров'я



Vox-Check та прес-служба НСЗУ в Одесі допомогали журналістам півдня розбиратись з інформацією про життєдіяльність вітчизняної сфери охорони здоров'я.

Дашборди збирають та систематизують різноманітну інформацію стосовно лікувальних послуг та бюджетів, які витрачаються на них.

Варто зазначити, що галузь охорони здоров'я вже не рівно фінансується в різних областях. Так, якщо вся Миколаївська медицина "затягнула" на 3.5 млрд гривень в 2023 році, то Одеська область отримала сплаченими майже 9! В них, доречі значно вагоміше представлена недержавна медицина, ніж у Миколаєві.

З цього факту можна робити висновок, що галузь охорони здоров'я може слугувати "генератором" доходів на території. Люди продовжують хворіти, геть поодинокі роблять профілактичні дії, то у кожній громаді варто розвивати лікувальні послуги. Запросивши гарного лікаря, що уважно обслуговує пацієнтів, можна більше грошей з національного бюджету отримати.

Якщо ви хочете дізнатись: а чи всі лікувальні послуги можна отримати а місті чи громаді? Варто відкривати спочатку дашборди НСЗУ.

В той же час, організатори медичної послуги стають впливовими генераторами доходів території. Не будівлі лікарень а саме - люди. Ті кого вчора звали головлікарі, до речі  в Миколаївській області отримують в середньому 50 тис.грн. зарплатні. Коли лікарі загалом по області трохи менше 30тис.грн.

Серйозна проблема на Миколаївщині з можливістю громадян отримати "доступні" ліки оплачені держбюджетом. В десятки разів менше, ніж, наприклад мешканці Харківської області. 

Ці та інші факти тепер місцеві журналісти навчились "відкривати" з дашбордів головного розпорядника медичних коштів в країні. Це буде край корисно для співставлення заяв очільників облздрава та профільного заступника з ОВА.

Не забуваємо, що ворог у дезінформації використовує чи не щодня "лікарські" теми: чого, де не вистачає! А як їм "заходить" тема "чорної трансплантології"?! Перевіряємо всі факти ДО поширення кожної новини.

С.Лиманов.



Немає коментарів: