середа, 26 червня 2024 р.

ЄС додав шістьох осіб до санкційного списку внаслідок зловмисної кібератаки проти країн-членів ЄС та України




Рада ЄС схвалила додаткові обмежувальні заходи щодо шести осіб, причетних до кібератак проти інформаційних систем, які пов’язані з критичною інфраструктурою, критично важливими функціями держави, зберіганням або обробкою секретної інформації, а також із урядовими групами реагування на надзвичайні ситуації в країнах-членах ЄС.

Уперше обмежувальні заходи застосовують проти кіберзлочинців, які використовують програми-вимагачі проти основних послуг, таких як охорона здоров’я або банківська діяльність.


До нових списків додали двох членів Callisto group Руслана Перетятька та Андрєя Корінця. Callisto group - це група офіцерів російської військової розвідки, які здійснюють операції у кіберпросторі проти країн-членів ЄС і третіх країн за допомогою безперервних фішингових кампаній, спрямованих на викрадення конфіденційних даних про критично важливі функції держави, включно з обороною і закордонними справами.

ЄС також наклав санкції проти Олександра Склянко та Миколи Черниха із хакерської групи «Армагедон». Групу підтримує Федеральна служба безпеки (ФСБ) Російської Федерації. Група здійснювала різноманітні кібератаки, які мали значний вплив на уряди країн-членів ЄС та Україну, в тому числі за допомогою фішингових електронних листів і кампаній за використання зловмисного програмного забезпечення.

Окрім того, під санкції потрапили Міхаїл Царьов і Максім Галочкін, ключові гравці в розгортанні шкідливих програм Conti і Trickbot, які також причетні до Wizard Spider. Trickbot - це зловмисне шпигунське програмне забезпечення, створене та розроблене групою загроз Wizard Spider, яка проводила кампанії з використанням програм-шантажистів, які охоплювали різні сектори, у тому числі й основних послуг, таких як охорона здоров’я та банківські операції, тому несе відповідальність за значні економічні збитки, які були завдані Євросоюзу.

Режим горизонтальних кіберсанкцій ЄС наразі поширюється на 14 фізичних та чотирьох юридичних осіб і включає заморожування активів і заборону на поїздки. Крім того, фізичним та юридичним особам ЄС заборонено надавати кошти тим, хто внесений до цього списку.

Завдяки цим новим спискам, ЄС та його країни-члени підтверджують свою готовність активізувати зусилля для забезпечення потужнішої та послідовнішої відповіді на постійну зловмисну ​​діяльність у кіберпросторі, спрямовану проти Євросоюзу, його країн-членів та партнерів. Це узгоджується зі спільними зусиллями наших міжнародних партнерів з питань боротьби проти кіберзлочинності та реагування на неї, а саме Сполученого Королівства та США. ЄС залишається відданим глобальному, відкритому та безпечному кіберпростору. Європейський Союз знову підкреслює необхідність зміцнення міжнародної співробітництва у цій сфері, задля просування порядку заснованого на правилах.

Відповідні правові акти опубліковані в Офіційному віснику Європейського Союзу.

Контекст

У червні 2017 року ЄС створив рамки для спільної дипломатичної відповіді Євросоюзу на зловмисну ​​кібердіяльність («Набір інструментів кібердипломатії»). Рамки дозволяють ЄС та його країнам-членам використовувати всі заходи СЗППБ (Спільна зовнішня політика та політика безпеки), у тому числі - за потреби - обмежувальні, для запобігання зловмисній діяльності у кіберпросторі, спрямованій проти цілісності і безпеки ЄС, а також для стримування такої діяльності та реагування на неї.

Рамки ЄС щодо обмежувальних заходів проти кібератак, що загрожують Євросоюзу та його країнам-членам, були викладені в травні 2019 року.

21 травня 2024 року Рада ЄС схвалила висновки щодо майбутнього у сфері кібербезпеки, які мають на меті надання вказівок і встановлення принципів для побудови стійкішого та безпечнішого кіберпростору Євросоюзу.

Європейський Союз та його країни-члени разом із міжнародними партнерами рішуче засудили зловмисну активність Російської Федерації у кіберпросторі. Так сталося і в 2020 році під час атаки на Україну, метою якої була супутникова мережа KA-SAT, що належить Viasat. Росія продовжує свою безвідповідальну поведінку в кіберпросторі, яка також є невід’ємною складовою її незаконного та невиправданого вторгнення в Україну.

ЄС продовжуватиме зміцнювати співпрацю, зокрема з Україною, для зміцнення міжнародної безпеки та стабільності в кіберпросторі, підвищення глобальної стійкості та підвищення обізнаності щодо кіберзагроз і зловмисної кіберактивності.


Немає коментарів: