вівторок, 25 червня 2024 р.

Озеленення - єдина можливість врятуватись від спеки




Знизити температуру у містах допоможуть зелені зони. Про це варто згадувати не тільки як стовпчик ртуті у термометрах долає позначку 35. 
Дерева можна висаджувати навіть на дахах будинків. Це не тільки охолоджує та зволожує повітря, а й покращує його якість, затримуючи пил та вуглецеві сполуки, збільшує енергоефективність будівлі, забезпечуючи високу термоізоляцію. І виглядає неймовірно естетично.

Згідно з дослідженням “Адаптація до зміни клімату: зелені зони міст на варті прохолоди”, проведеним у Києві, існує чітка залежність між приземною температурою житлових масивів та густотою зелених насаджень. Так, найбільше прогріваються житлові масиви на Троєщині та Позняках, де середня літня температура поверхні сягає 35–37°С. У цих мікрорайонах найнижчий рівень озеленення – менше 10%.

У Данії ще у 2010 році держава вирішила, що новобудови та модернізовані будинки з плоскими дахами повинні ставати зеленими. Так, в одному лише Копенгагені вже нараховується понад 40 таких об’єктів.

Нещодавно у Львові Громадська організація “Плато” створила дощовий садок, щоб зменшити застоювання води на дорозі біля будинку. Також на стіні будинку активісти висадили саджанці плюща та винограду, які з часом сприятимуть вертикальному озелененню стіни та захищатимуть її від перенагрівання.
Здається, мода на мурали на "глухих" торцях будівель має поступитись моді на вертикальні зелені поверхні. В нашому кліматі чудово себе поводить ліани дикого винограду. Ми з сусідкою до війни посадили та полівали у дворі буквально 2-3 чубука того винограду, що я привіз з дачі. За першій рік рослина "заплела" двометровий паркан біля парадної...

Масштабнішим і складнішим рішенням є створення підземних резервуарів або резервуарів на дахах будинків, у яких може збиратись дощова вода. Такий метод використовують у Сінгапурі, оскільки у місті обмежені водні ресурси. А в Миколаєві поки заможні містяни додаткові квадратні метри мансард мурують, щоб потім їх кондиціонерами охолоджувати ...

А між тим, дощову воду можна використовувати для технічних потреб, наприклад, поливу інших рослин або для господарських потреб. 
Це ми дізнались у Миколаєві після квітня 2022 року, коли ворог "обірвав" водопостачання по водогону з Дніпра. Дощі допомагають місту, забезпечуючи його водою, але варто навчитись збирати цю вологу постійно. 
Ці, та багато інших екологічних лайвхаків можуть місту під час спеки допомогти.
Але варто починати з рослин. Їх треба активніше висаджувати. 
Симпатичною видається акція місцевих освітян "Місто в парку", що розпочалась навесні по Миколаєвщині. Сотні маленьких, тільки пророслих рослин дерев з'явились на подвір'ях шкіл.
Варто продовжувати.
В.Ніколаєв.






Немає коментарів: