понеділок, 24 червня 2024 р.

НАТО розглядає можливість "мосту до членства" для України



Члени НАТО прагнуть розробити більше, ніж пакет політичної підтримки для України, який буде представлений на саміті у Вашингтоні в липні, але офіційне запрошення до членства залишається малоймовірним, оскільки вони розходяться в думках щодо термінів можливого вступу Києва до Альянсу.

У Вашингтоні Столтенберг зустрівся з президентом США Джо Байденом і його держсекретарем Ентоні Блінкеном напередодні саміту 9-11 липня, на якому члени НАТО, як очікується, оголосять про те, що вони прагнуть зробити широким пакетом підтримки для України.

Цей пакет, ймовірно, включатиме значну фінансову допомогу у вигляді політичного зобов'язання зберегти нинішню щорічну військову підтримку на рівні 40 млрд. євро, а також посилення механізму координації всієї західної допомоги і тренувань, що пов'язано з якоюсь оновленою обіцянкою членства, хоча і в довгостроковій перспективі.

США разом з Німеччиною залишаються одними з найбільш неохочих членів НАТО щодо надання Україні запрошення приєднатися до військового альянсу найближчим часом.

Тим не менш, Україну підтримують у її прагненні приєднатися кілька країн НАТО, в тому числі країни Балтії.

"Ми можемо перемагати, ми можемо стримувати і ми можемо запрошувати нових членів", - заявив міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс минулого місяця під час неформальної зустрічі міністрів країн-членів НАТО в Празі. "Ми повинні почати виконувати наші обіцянки".

@OstanniyCapitalist



Немає коментарів: