неділя, 23 червня 2024 р.

Проєкт "Одеса.Деколонізація" забуксував


Вкрай важливий й симпатичний проєкт "Одеса Деколонізація" на темі культура - влучив у штангу. Зірковий склад учасників дискусії на тему, не гарантує - змістовність. Було дуже схоже на звіт керівників культурних установ. 4 з 5 спікерок в цей день в Одесі дійсно представляли топменеджмент закладів культури з Харкова, Києва та Одеси. Кращі з кращих, так би мовити. Ось пані й намагались відведений час  власні колективи й галузь зокрема відзначити.

Модераторка Зоя Казанжи - точним хронометражем виступів не змогла скерувати дискусію у продуктивне річище. Констатації тільки й було чути півтори години. 

Відзначили черги на вистави режисера Уривського в столичних театрах, але не згадали досі російськомовні в Одеських.  Розв'язування мовного питання, взагалі не чіпали, як й практику перейменування топонімів. Багатенько "кричущих" тем саме в царині культурного менеджменту оминули. Найперше: чому керівні кадри вкрай рідко омолоджуються в обласному центрі? Чи де україномовні місцеві книжки-бестселери?

Скільки ще років має залишатись імперський наратив в місцевих культурних продуктах?

Гості зі своїх "колоколень" мовили й не завжди про деколонізацію. Одна поважна пані взагалі скотилась до запитання: а чому треба себе колонізованим відчувати? Вчасно зупинилась.

А чому був такий гендерний дисбаланс серед спікерів?

В чергове було доведено, як й українською збірною з футболу: зірковий склад - не запорука змістовної дискусії (гри)! Може організатори про жанр учасників не попередили?

Звіт вийшов, дискусії - не відбулось. Відсутність запитань з залу до спікерок тільки підтвердила це.

Ну й мікс з лекцією навколо пропаганди, одразу після дискусійної панелі, виглядав дуже по-одеськи. Змішаємо різноманітне, щось вийде!

Насправді залишилось поза "фокусом" практики співпраці місцевого бізнесу й культурних ініціатив. Бізнес-клубу, який виступив ініціатором всього проєкту, мені здається, це було б - корисно. Але... Мабуть, контент - царина інших людей, не підприємців. А тим часом відношення соціуму й бізнесу  - серед визначальних тригерів культури.

З приємного, в п'ятницю багато місцевих журналістів провели вечір в залі на цій події. Буду сподіватись вони не оминуть увагою цей захід.

Наступна зустріч проєкту буде в столиці. Навіть не уявляю: яким змістом, в середині літа організатори будуть "магнітить" публіку. Устриці в спеку швидко псуються.

С.Лиманов.



Немає коментарів: