вівторок, 18 червня 2024 р.

Що буде після європейських виборів?




Після європейських виборів буде сформовано новий Європейський Парламент, євродепутати затвердять нову Європейську Комісію та відновлять роботу над законодавством ЄС.


Що відбувається протягом кількох тижнів після виборів

Формування нового парламенту

Коли відновить роботу Європейський Парламент?

Склад Європейської Комісії

Європейська Рада

З 6 по 9 червня європейці обирали своїх представників у Європарламент. Результати виборів визначатимуть, як виглядатиме новий склад Парламенту і хто очолить нову Єврокомісію.

Новий законодавчий термін почнеться з того, що депутати Європарламенту відновлять роботу над законодавчими документами, які не були завершені в період 2019-2024 років. Після формування нової Європейської Комісії вона також почне висувати нові законодавчі пропозиції, які Парламент матиме можливість розглянути та до яких зможе внести зміни.

Що відбувається за кілька тижнів після виборів


Протягом декількох тижнів після виборів новообрані євродепутати формуватимуть політичні групи відповідно до спільних політичних переконань. Кожна група в Парламенті повинна мати щонайменше 23 євродепутати з семи країн ЄС.

Європейські політичні партії, які беруть участь у виборах, можуть вибрати власну політичну групу в Парламенті або створити спільну групу з представниками інших партій.

Групи проведуть засідання, щоб визначити свій склад перед першим новим пленарним засіданням, яке розпочнеться 16 липня.

Формування нового Парламенту


Під час цієї першої пленарної сесії євродепутати оберуть нового Президента, Віцепрезидентів і квесторів, а також визначать кількість євродепутатів, які будуть засідати в кожному парламентському комітеті.

Після установчого пленарного засідання комітети проведуть свої перші засідання для обрання відповідних голів і заступників голів.

Коли відновить роботу Європейський Парламент?

Новий законодавчий термін офіційно розпочнеться 16 липня, у перший день першого пленарного засідання нового Парламенту.

Основними завданнями Європарламенту є ухвалення законодавства, прийняття рішень щодо бюджету ЄС та забезпечення відповідальності серед інших органів Євросоюзу.

Новому Парламенту доведеться вирішити, що робити з документами, які не були завершені до виборів. Ці документи стосуються, зокрема, боротьби з корупцією, відповідальності за штучний інтелект, боротьби з сексуальним насильством над дітьми, перевезення тварин та добробуту котів і собак.

Комісія почне пропонувати нові законодавчі ініціативи, коли вони будуть готові.

Склад Європейської Комісії


Пізніше цього року депутати Європарламенту голосуватимуть за обрання нового Президента Європейської Комісії, запропонованого лідерами країн ЄС. Парламент обере Президента Комісії абсолютною більшістю голосів шляхом таємного голосування.

Якщо кандидат не набере необхідної більшості, лідери ЄС повинні будуть запропонувати нового кандидата протягом місяця; Парламент проголосує за нового кандидата.

Новопризначений Президент Комісії та країни ЄС згодом запропонують кандидатів на посаду нових членів Комісії (Комісарів). Парламент організовує слухання для призначення Комісара, щоб члени Європарламенту з відповідних парламентських комітетів могли оцінити придатність кандидатів для запропонованих ними портфелів.

Процес у Парламенті завершиться пленарним голосуванням, яке очікується восени, де євродепутати повинні будуть вирішити, чи затверджувати склад Єврокомісії в цілому.

Європейська Рада


Новий Голова Європейської Ради обирається її членами, главами держав або урядів країн ЄС, кваліфікованою більшістю і має вступити на посаду 1 грудня.

Детальніше про європейські вибори

Вибори до ЄС: скільки євродепутатів отримає кожна країна ЄС у 2024 році?

Голосування на євровиборах: як і навіщо

together.eu: спільнота, яка виступає за демократію

Як стежити за діяльністю та голосуванням свого депутата Європарламенту

Головні кандидати: хто має очолити Єврокомісію?


Немає коментарів: