пʼятниця, 14 червня 2024 р.

Валюта окупованого Херсона — сигарети: як це було 2022 року

 


Окупація Херсона росіянами 2022 року, яка тривала 254 дні, окреслилась багатьма новими для людей реаліями життя. Але від самого початку окупації і майже до кінця особливу увагу росіяни приділяли… сигаретам. Яку саме увагу і що для них означали сигарети, розповідаємо далі, згадуючи окупацію.

Проїхати блокпост за сигарети

Перші тижні вторгнення росіян до Херсона позначилися певною панікою щодо зняття гривневої готівки у банкоматах. Росіяни трощили банкомати та термінали – буквально у перші дні окупації в розграбованих росіянами магазинах можна було бачити і розтрощені термінали та банкомати, з яких вони намагались викрасти готівку.

Банки припинили роботу, хоча не всі і неповністю: навіть у червні 2022 року можна було отримати готівку в одному з банків, але це було вкрай ризиковано.


Ввести рублі в окупованому Херсоні росіянам було важко. Вони довго не змогли зрозуміти рівня діджиталізації херсонців, які розраховувались переказами з картки на картку просто неба, навіть попри викрадені росіянами термінали. Коли ж зі зв’язком стало зовсім погано, херсонці все одно продовжували розраховуватись якимось невідомим росіянам чином (насправді просто продавці вірили, що розрахуються, обмінювались номерами карток, а вже вдома, де є Інтернет, можна було розрахуватись). Втім, рублі все одно ввели в обіг, але вже влітку 2022 року і одночасно з гривнею. 


Окремою валютою розрахунку для росіян стали сигарети. Сигаретами можна було “розрахуватись” з російськими окупантами за певний перелік “послуг”. Так, розрахуватись можна було сигаретами саме з росіянами – серед місцевих такий вид “валюти” не ходив. 


Серед “послуг”, за які можна було розрахуватись сигаретами, – проїзд блокпосту. Для того, щоб виїхати з окупованого Херсона або просто пересуватись містом у справах, потрібно було проїхати дуже велику кількість російських блокпостів. Якщо у травні 2022 року ще був доступний виїзд в напрямку Миколаєва із 12 — 15 блокпостами, то вже у липні працював тільки запорізький напрямок, або через Крим, а лише на запорізькому напрямку могло бути від 25 до 40 блокпостів в середньому. Якщо виїздити через Крим та Росію, то це ще більше. Доволі часто на блокпостах росіяни питали, а чи немає сигарет. Якщо “подарувати” окупантам кілька пачок сигарет, можна було проїхати без ретельного огляду речей. Якщо пощастить.

Неросійські сигарети цінували особливо

Сигарети були доволі ходовим товаром протягом всієї окупації. Все ж таки, людей, які палять, чимало, а кинути палити в один момент дуже складно. Тому люди купували сигарети і для себе. Сигарети неросійського виробництва цінувались особливо: бо вони були якісні. Їхня ціна становила в окупації 120 – 150 гривень, іноді доходило до 180. І це при тому, що до окупації аналогічна пачка коштувала 27 – 30 гривень. 


Російські сигарети почали з’являтись у продажу в Херсоні приблизно у квітні, але популярністю не користувались: передусім через дуже низьку якість. А от за контрафактний якісний товар навіть бійки могли влаштувати.



Фото Ігоря Колихаєва. Торгівля в окупованому Херсоні.


Оскільки торгівля в Херсоні під час окупації власне взагалі була стихійною (українських правоохоронних органів в Херсоні не було, а російські були окупаційними), то про офіційну торгівлю взагалі не йдеться. 


Про те, як здійснювалась торгівля контрафактними цигарками в окупації, писав зокрема херсонський журналіст Валерій Боянжу і власне підтверджує описане вище: «Не хочу видаватися в очах читачів більш святим, ніж Папа Римський, але просто злість брала від того нахабства та безкарності, з якими на всіх ринках Херсона торгували «лівими» цигарками – або взагалі без наших акцизних марок, або з марками, зробленими, як казав Остап Бендер, «в Одесі на Малій Арнаутській».


Не з-під поли торгували – відкрито, зі здоровенних лотків! В асортименті – десятки найменувань, на будь-який смак і гаманець: від безфільтрових робітничо-селянських «Ватрушка» та «Жебрак у горах» (так у побуті називали «Ватру» та «Памір») до «шедеврів» світових брендів.


Я їх відкрито, не ховаючись, фотографував, а у відповідь торговці або посміхалися, або крутили мені дулі. А дехто, демонструючи причетність до західної культури, показував середній палець».


Чимало російських цигарок лишилось у Херсоні і після деокупації – щось не вдалось продати. У продавців потім із цим були проблеми, адже в місті швидко з’явилась офіційна продукція, тому російське взагалі не мало попиту.


Контрафактні сигарети: «мінус» не лише для здоров’я, а й для бюджету

Насправді контрафактні сигарети – це не лише погано для здоров’я (власне, паління тютюну взагалі шкодить здоров’ю, а коли це сигарети невідомого походження, то тим більше), а й для економіки країни. Найбільш свіже дослідження травня 2024 року — тому яскраве підтвердження: за останні пів року правоохоронці в рамках роботи Міжвідомчої робочої групи вилучили майже 14,4 мільйона пачок сигарет. Лише з них до бюджету не надійшло понад 706 млн грн податків. Всього, за оцінками аналітиків, з початку 2024 року БЕБ попередили ненадходження до бюджету 339,4 млн грн акцизного податку. Тобто в разі, якщо б не вилучили контрафактну продукцію, бюджети втратили б 339,4 мільйонів «на рівному місці».


До слова, на Херсонщині зи 5 місяців 2024 року надійшло 10,2 мільйони гривень акцизного податку з кінцевих продажів. Це повідомило ГУ ДПС у Херсонській області у своєму релізі за підсумками 5-ти місяців 2024 року. Так, це відносно невелика сума надходжень, особливо якщо врахувати, що платниками є не лише продавці тютюну. Але, по-перше, йдеться про деокуповану частину Херсонщини, а це територія, яка постійно перебуває під обстрілами, отже, продажі в цілому набагато менші, аніж до окупації; по-друге, платники акцизного податку також сплачують і інші види податків та зборів (єдиний податок, ПДФО, ЄСВ та інші), тобто фактично надходження 10,2 мільйонів гривень акцизного означає також і надходження інших видів податків і зборів, а це вже суми куди більші. Знову ж таки, будь-який обсяг податків важливий для країни.


Сигарети, що вилучаються в рамках розслідування кримінальних проваджень, направляють на експертизу до Київського науково-дослідного інституту судових експертиз. Також туди надсилають  електронні сигарети. Нікотин в таких сигаретах сольовий та дещо відрізняється від того, що  знаходиться в тютюновій рослині. Відтак, і шкоди здоров’ю набагато більше, ніж просто від тютюна, дозволеного до продажу офіційно в цигарках.


Більшість такої тютюнової продукції має підроблені  марки акцизного податку України або маркування Duty Free, наголошують у бюро економічної безпеки. Водночас, на думку експертів, головна їх відмінність – якість. Адже підроблені сигарети виготовляють без дотримання стандартів та контролю, з неякісної сировини та з порушенням технологічних процесів. 



С.Лиманський.



Немає коментарів: