субота, 1 червня 2024 р.

Психосоціальна підтримка: кемп від МБО «БФ «СОС Дитячі Містечка» відвідали понад 2 000 дітей, постраждалих внаслідок воєнних дій



Вже понад 2 тисячі дітей, які постраждали внаслідок російської військової агресії, відвідали кемп «Маячки» від МБО «БФ «СОС Дитячі Містечка» на Закарпатті. Проєкт передбачає безкоштовний відпочинок та надання психологічної підтримки дітям, які найбільше цього потребують.

З червня 2022 року відбулося вже понад 20 заїздів; кожен – тривалістю 14 днів. Для дітей створені всі умови: проживання у комфортних номерах, 5-разове харчування, затишна атмосфера.

Програма відпочинку включає різноманітні екскурсії, активне та цікаве дозвілля, корисні майстер-класи, а також навчання дій у надзвичайних ситуаціях. Протягом всього перебування у кемпі з дітьми працюють досвідчені психологи, спортивні інструктори та керівники креативних напрямів.

«Дану програму психосоціальної підтримки розробили наші фахівці, зважаючи на досвід, який отримали під час роботи з дітьми з Донеччини та Луганщини, які постраждали внаслідок бойових дій у 2014-2019 рр. Її мета – підтримка та адаптація дітей після набутого травматичного досвіду. Ми допомагаємо їм вчитися сприймати нові умови реальності, відновлювати психоемоційний стан, відчувати стабільність і захист», – коментує менеджерка з психологічно-рекреаційної роботи та кураторка кемпу МБО «БФ «СОС Дитячі Містечка» Ольга Сімонова.


Під час заїзду психологи та куратори щоденно застосовують терапевтичні ігри, пригодницьку терапію, музичну та арттерапію, казкотерапію тощо. В основі активностей лежить інтегративна модель гнучкості до стресів BASIC Ph. Після завершення зміни фахівці продовжують комунікувати з дітьми та надавати підтримку за потреби. Адже кожна дитина має свою особливу історію.


Наприклад, Вікторія, 13 років. Дівчина пережила окупацію, батько – в ЗСУ. У кемпі була дуже активною, але її турбувало довге засинання, тривожний сон, постійне внутрішнє напруження. З’ясувалось, що дівчинку непокоїть страх гучних звуків – машин на трасі або коли хтось необережно зачиняє двері. В ці моменти вона відчуває жар в тілі й тремор кінцівок, а в уяві зринають вибухи та події перших днів війни. У кемпі дівчинка намалювала свій страх на гладенькому камінці: на ньому за червоними плямами сходило яскраво-жовте сонце. Вклавши свій страх у цей предмет та взявши його в руку, дівчинка відчула, що може ним керувати. Вона усвідомила, що це почуття приходить для захисту і попередження, але є можливість відстежувати ситуацію навколо. Це дало результат: тривожність знизилася, страх гучних звуків пройшов, дитина стала веселішою та спокійнішою, покращився сон.


Наразі кемп можуть відвідати діти від 7 до 17 років. Перевага надається:

  • дітям з деокупованих територій або територій, де ведуться активні бойові дії;
  • дітям з родин внутрішньо переміщених осіб;
  • дітям військовослужбовців;
  • дітям опікунів та усиновителів, з прийомних сімей і дитячих будинків сімейного типу;
  • дітям з інвалідністю та особливостями розвитку (при цьому дитина не має потребувати додаткового супроводу тьюторів або медичної підтримки).

Отримати більш детальну інформацію про кемп і зареєструватися можна за посиланням.




—-------------------

МБО “БФ “СОС Дитячі Містечка” – єдина організація в Україні, що комплексно підходить до проблеми сирітства, працюючи не лише з наслідками, а й над профілактикою – шляхом підтримки вразливих родин.


Немає коментарів: