вівторок, 2 квітня 2024 р.

Драма перейменування топонімів в Одесі продовжується

Дерева повалені в Одесі єдиним снігопадом зими 23-24


Ну що ж мер Одеси Геннадій Труханов таки підписав розпорядження про перейменування вулиць на честь захисників.
Півроку суспільного та адміністративного тиску, втручання парламентського комітету, і вперше в історії Одеси саме представник місцевої влади пішов на такий крок.
Але це був би не Труханов, якби все було окей.
Опубліковане звернення – це вагон маніпуляцій і яскрава демонстрація реального відношення мера до загиблих захисників.
І якщо вулиці Бочарова і Каманіна – це прийнятні великі вулиці, то перейменування Махачкалінської, Якутської і Марії Демченко на околицях – це плювок у сторону родичів загиблих та військового командування, які такі найменування не підтримували.
1. Героя України звати "Владислав Бувалкін", а не "В'ячеслав". В Одесі всього двоє військових мають 3 ступені орденів "За Мужність" та звання Героя України. І навіть такі регалії не змусили міського голову проявити мінімальну повагу та правильно вимовити ім'я героя.
2. "За перейменування вул. Махачкалінської на честь Віталія Блажка клопотала Національна гвардія України". Нагадаємо, що за клопотанням військової частини Національна гвардія України у 2022 році було відмовлено у перейменуванні даної вулиці на честь героя.
У серпні 2023 року ВЧ №3057, Південне та Головне управління НГУ, Мінветеранів, ветеранські організації міста та батьки Віталія клопотали перед мером про перейменування вул. Жуковського. Цьому впродовж півроку були присвячені публічні акції, брифінги, прес-конференції та публікації. Незважаючи на це, мер сам собі вирішив, що вулиця у центрі міста не може носити ім'я Героя України та кавалера ордену "За мужність" усіх 3-х ступенів. І цілком серйозно розповідає публічно, що "про це клопотали", дістаючи клопотання дворічної давності, по якому була підписана офіційна відмова.
3. Аналогічна ситуація з вул. на честь Ігора Бедзая. Після публікації новини про те, що на його честь хочуть назвати вул. Якутську – командувач ВМС ЗС України та дружина героя звернулися до мера з тим, що згоди на це не надавали. Натомість була надана пропозиція назвати на честь Героя проспект Гагаріна, який вирішили перейменувати на загальну назву, яка не була підтримана на громадському обговоренні.
Незважаючи на це, знову ж таки, чомусь мер сам вирішив, що знакова вулиця має мати нову нейтральну назву, і назвав на честь І. Бедзая вул. Якутську на околицях. Подібна ситуація по вул. Героя України Дениса Максишка.
4. "Всі перейменування проходять процедуру обговорення з громадськістю". Нагадаємо, що упродовж 8 місяців мер не виносив на громадське обговорення пропозиції родичів загиблих та командування. Натомість на обговорення громадськості було винесено лише варіанти, запропоновані мерською ІТК – Якутська, Махачкалінська, Демченко та ін.
Громадськість обирає не з декількох, а з єдиного запропонованого варіанту.
5. "Всі перейменування розглядаються Історико-топонімічною комісією... в її складі люди, які мають шану в суспільстві".
Нагадуємо, що:
1) склад ІТК затверджує сам Геннадій Труханов;
2) більшість зі складу – чиновники, які підпорядковані меру або його заступникам і нижче;
3) висновки ІТК мають рекомендаційний характер – тобто мер не зобов'язаний до них дослухатися;
4) "люди, які мають повагу у суспільстві" – це:
- Матушка Серафима – представниця Українська Православна Церква Московського патріархату;
- Олена Павлова – заступниця мера Костусєва – в часи якого разом з консулами та посадовцями Московії в Одесі відкривалися пам'ятники "русского міра" та екс-голова "Всесвітнього клуба одеситів", які під час повномасштабного вторгнення нагороджували росіян "Прємієй Бабеля" та вшановують відомого українофоба – Павла Губаря, який після 2014 року роздавав інтерв'ю терористичним ЗМІ;
- Іван Ліптуга – автор "бренда Одеси", кореш терориста Артемія Лєбєдєва, з яким відвідував "Молдовське ДНР" – т. зв. ПМР для розробки його "бренду", і який називав патріотичних активістів "озабоченные украинским патриотизмом товарищи".
- Павло Вугельман – фігурант корупційних справ НАБУ, зокрема афери у справі "Краяну";
- "чемпіон з перевзування" Олександр Бабич з туристичного агентства Тудой-Сюдой. Екскурсії по Одесі. Odesa City Tours, та його чи то підлеглі чи просто однодумці, які публічно на прес-конференції збрехали про підтримку Міністерством ветеранів їх позиції щодо неназивання вулиць на честь нагороджених орденом "За мужність".
6. Тепер бачимо нове обґрунтування необхідності вулиці на честь героїв винести на околиці – нібито на совковому "меморіалі 411-ї батареї" колись буде меморіал.
Нагадуємо, що меморіал біля Одеської ОВА дотепер місцевою владою не завершений уже протягом 7 років і був відкритий мером недобудованим, з нього знімали фінансування, зупиняли роботи та інше. З таким успіхом меморіал на 411-й батареї з'явиться нескоро, однак на честь військових будуть названі не великі вулиці, а маленькі у приватному секторі біля "меморіалу".
Отже мер Одеси в черговий раз лише під шаленим тиском вшанував захисників, наплювавши на позицію їх рідних та військового командування, не знехтувавши можливістю цинічно виступити з відеозверненням, наповненим маніпуляціями.
Сподіваємось, що Олег Кіпер, коли з 27.04.2024 отримує повноваження щодо деколонізації:
- підтримає президентську політику та проявить більшу шану загиблим захисникам;
- та не знайде компромісів з імперськими маркерами "русского міра" в Одесі.
Схоже у нас повторюється ситуація 2016 року, коли дійсно державницькі рішення по декомунізації були прийняті головою ОДА і незважаючи на спроби мера та його союзників з ОПЗЖ ми їх відстояли у суді, завдяки чому вперше в історії міста були вшановані вояки російсько-української війни та діячі УНР.
Демократична Сокира.Одеса


Немає коментарів: