пʼятниця, 12 квітня 2024 р.

Миколаївці покажуть у столиці виставу за романом Тамари Горіха Зерня «Доця»




Твір Тамари Горіха Зерня, відзначений Шевченківською премією, письменниця Оксана Забужко назвала «документальною книгою настільки, наскільки це можливо для художнього твору: всі герої мають прототипів, всі події траплялись насправді, хоч і не всі з тими самими героями». Сьогодні «Доця» все активніше опановує театральні майданчики країни, а однією з найбільш знакових сценічних постановок роману була і залишається «Проста українська скіфська баба», яка з’явилася в репертуарі Миколаївського академічного художнього драматичного театру у 2022 році. Після повномасштабного вторгнення, у місті, яке протягом перших місяців перебувало під особливо щільним вогнем «визволителів» і яке попри все знаходило в собі сили чинити опір і в такий ось мистецький спосіб. Режисер-постановник та автор музичного оформлення вистави – Артем Свистун. Авторка інсценізації та виконавиця – Марина Васильєва. Прем’єра відбулася на майданчику «Сцена в укритті»

«Головна героїня книги чимось схожа на мене: не міцна суто фізично, не воїн, звичайна жіночка, – розповідала актриса про свою роботу після прем’єри. – Але ця дівчина … стає жінкою-захисницею, яка здатна своєю кров’ю, частиною себе повернути до життя іншу людину. Тобто це жінка-рятівниця, берегиня роду. Я взяла звідти все, що стосується жінки – скіфської баби, і те, що стосується внутрішнього теплого стану душі, кохання».

Моновистава «Проста українська скіфська баба» за півтора роки встигла стати лауреатом XXV Міжнародного театрального фестивалю «Мельпомена Таврії» (2023), Міжнародного театрального фестивалю моновистав «Монологи над Ужем» (м. Ужгород, 2023), 53-го Всеукраїнського фестивалю театрального мистецтва «Вересневі самоцвіти» (м. Кропивницький, 2023). На 12+1 Відкритому театральному фестивалі «Homo Ludens» («Людина, що грає», 2023) колектив творців вистави було нагороджено спеціальним дипломом за вагомий внесок цією знаковою виставою та її успішним гастрольним показом містами України в торування шляху нашої держави до перемоги; дипломом «Найкраща вистава про війну». Виконавицю моновистави «Проста українська скіфська баба» Марину Васильєву експертна рада відзначила дипломом «Найкраща жіноча роль».

29 та 30 квітня виставу можна буде переглянути у Києві, на Новій сцені Національного театру ім. Лесі Українки.


Немає коментарів: