понеділок, 29 квітня 2024 р.

Назва Порт-Анненталь не сподобалась депутатам-слугам




Южне виявилося одним зі спірних міст в Одеській області. У Верховній раді з’явилося лобі Південного. Звісно, Южне не єдине “спірне” місто. В різних областях є по декілька населених пунктів, відносно яких народні депутати не знайшли спільного рішення. Тому розгляд законопроєкту щодо перейменування довелося відкласти. Про це у своєму відеозверненні розповів нардеп від “Слуг народу” Роман Лозинський https://www.facebook.com/lozynskyi.roman/posts/pfbid02uvhRRaqpFhdrn9qtqVAuxxTM74xuS9JGumjVyZf7EnBoUBaYk2gn6h4RYB6R5FVEl


А отже перейменування продемонструвало розкол у провладній партії. Не підтримали своїх колег з комітету частина депутатів від "Слуг народу". Серед них Степан Чернявський, який заявив, що має намір розібратися в питанні перейменування Южного і проанонсував свій візит до міста з цієї проблеми. Про це він розповів журналістам одного з одеських телеканалів https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=1116718172935088&id=100037907476495&rdid=wJK9Hu1NWSs11DJI



В профільному комітеті Верховної ради наразі не погоджуються на варіант Південного. Питання перейменування населених пунктів було відпрацьовано представниками підкомітету і комітету у повному обсязі. Повернення та додаткові погодження несуть великі ризики і відкривають "скриню Пандори". Якщо, наприклад, Південне можна прийняти під тиском і з порушенням процедури, то чому не можна так само затвердити Південноукраїнськ, Червоноград, Павлоград і ще решта подібних найменувань?


Крім того, нардепи з профільних комітетів та підкомітетів отримали висновки від експертів, які дали роз'яснення щодо походження запропонованих назв. Знецінення роботи фахівців на користь політичним уподобанням зводить нанівець увесь процес перейменування в країні.




Крім того, рішення, яке прийнято всупереч законодавчій базі, може створити судовий прецедент. Назви, відносно яких ведеться політична боротьба, містять російські маркери і навіть звичайний переклад не позбавляє їх цього змісту. Це, в свою чергу, дає підстави активній частині українського суспільства звернутися до суду і скасувати рішення Верховної ради.


З іншого боку, є “думка громади”. На цей аргумент спираються нардепи, які проти запропонованих комітетом назв. Проте тут варто врахувати, що опитування, яке проводили в громадах має суто консультативне значення. Народні депутати беруть його до уваги, але визначальною в прийнятті рішення є, все ж таки, думка експертів.



Наразі сторони взяли невеличку паузу. Нардепам, які підключилися до процесів перейменування минулого тижня, треба знайти вагомі аргументи чому вони не згодні з рішенням комітету.

Ольга Годовенко.


P.S. До речі, назва Порт-Анненталь пишеться з двома “н”. Комітет Верховної Ради прийняв таке рішення по рекомендації Комісії з питань стандартів державної мови.


Немає коментарів: