вівторок, 12 березня 2024 р.

У Луцьку й Одесі однакова кількість мовних курсів




У Харківській, Сумській, Рівненській, Житомирській, Запорізькій, Херсонській та Кіровоградській областях діє менше десяти локацій з безоплатного вивчення української мови. 
Крім того, в чотирьох областях (Полтавська, Рівненська, Вінницька, Чернівецька) і 11-ти обласних центрах (Луцьк, Рівне, Івано-Франківськ, Житомир, Вінниця, Одеса, Кропивницький, Чернігів, Запоріжжя, Харків, Суми) відсутні відповідні мовні програми. Про це повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.



“В умовах, коли переважна більшість громадян України спілкується українською, про що свідчать результати свіжих соціологічних опитувань, стрімко зростає попит на мовні курси, збільшується кількість скарг на порушення мовних прав, у нас і досі критично низька кількість місцевих мовних програм - головних мовних документів стратегічно важливих областей країни”, - зазначив Уповноважений.



За його словами, відповідно до результатів досліджень, більшість громадян України підтримують необхідність створювати та розвивати безоплатні курси/тренінги та/або освітні платформи для вивчення та вдосконалення знань та умінь з української мови.



“Необхідність створення мовних курсів задекларована і в проєкті Державної мовної програми. Однак не потрібно чекати її ухвалення, щоб організувати такі майданчики на місцях. Для цього достатньо ініціативи відповідальної місцевої влади, як це продемонстрували на Закарпатті, Львівщині, Дніпропетровщині та Київщині. Там - близько половини від усіх мовних курсів у країні”, - зауважив Тарас Кремінь. “Утвердження української мови як державної, особливо в умовах війни, - серед ключових елементів посилення національних інтересів та зміцнення безпеки України. Розраховую на відповідальне лідерство очільників згаданих громад, які потребують кращих можливостей для розвитку української та захисту мовних прав громадян”, - додав Уповноважений.


Як відомо, з початку повномасштабного вторгнення за ініціативи Уповноваженого на території України організовано понад 500 безкоштовних мовних курсів, розмовних клубів та онлайн-ресурсів, які діють при бібліотеках, освітніх центрах, інститутах післядипломної педагогічної освіти, університетах тощо. Крім того, затверджено понад півсотні місцевих мовних програм, які посилили забезпечення функціонування української мови як державної.



Повідомити про нові можливості вивчення української мови можна на поштову адресу: kursy@mova-ombudsman.gov.ua.


Немає коментарів: