вівторок, 20 лютого 2024 р.

ЗБЕРЕГТИ суднобудівний завод чи створити новий громадський, науковий, культурно-історичний простір




Жвава і конструктивна дискусія відбулася на третьому засіданні робочої групи проєкту «Концепція ревіталізації Миколаївського суднобудівного заводу». Керівник проєкту Ігор Лисицький презентував «Деталізацію можливого зонування території МСЗ».

Цей документ – результат попередніх ідей, пропозицій і обговорень експертів.
«Мета проєкту - створення концептуального рішення для відновлення та розвитку підприємства, а також розвитку місцевої економіки, враховуючи сучасні світові тренди ревіталізації промислових територій», - наголосив Ігор Лисицький.

На лівому березі пропонуються: наукові центри, офіси та лабораторії, експериментальне і промислове виробництво, склади, торгівельно-розважальні центри, спортивні споруди, ресторани і кафе, парки. Історичні будівлі мають бути збережені і відреставровані.


Що можна розмістити на правому березі, де зараз пустир з розкраденими недобудованими цехами другої черги заводу, - в експертів поки що немає спільної думки.


❗«Якщо у заводу, у «Укроборонпрому» будуть певні плани на правий берег, які будуть підкріплені грошима, ми, громада, їх розглянемо. Бо плани можна писати будь-які, але ми розуміємо, що в державі зараз складна ситуація. Пустир на правому березі варто повернути до життя. Там є потенціал для рекреації, комплексної забудови, маломірного суднобудування, спортивних майданчиків», - зауважив виконавчий директор ВГО «Українська Асоціація Центрів Підтримки Бізнесу» Артем Ващиленко.


Виконуючий обов’язки директора Миколаївського суднобудівного заводу Валерій Суліма повідомив, що, згідно перспективних планів, підприємство планує розвивати на лівому березі судноремонт.


Голова Миколаївського осередку спілки архітекторів України Володимир Сисоєв висловив думку, до на цій території краще створити зону відпочинку, продовжуючи нижню набережну Інгулу, яка, доречно, наразі також на стадії проєкту оновлення.

Ще одне дискусійне питання підняв генеральний директор Миколаївської обласної організації роботодавців «Промисловці та підприємці Миколаївщини» Олександр Шпіль. На його думку, варто спочатку спитати думку власника МСЗ – «Укроборонпром».


Артем Ващиленко вважає, що місто само має вирішувати, що має бути в центрі Миколаєва: «Завдання експертної групи – сформувати бачення громади. Ми не питаємо думки «Укроборонпрому». Якщо б в них була думка і позиція, але її немає. Ми не будемо чекати 30 років. Але вже з готовим проєктом ми обов’язково звернемося до держави».



Обговорення триває і думка миколаївців дуже важлива.

🇺🇦Наша мета - разом будувати майбутнє міста вже зараз! 🇺🇦


*Публікація створена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю громадської організації «Українська Асоціація Центрів Підтримки Бізнесу» та ініціативи «Мери за економічне зростання» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.



Немає коментарів: