четвер, 22 лютого 2024 р.

ЄС надає 83 мільйони євро гуманітарної допомоги для підтримки людей в Україні та Молдові

 



Європейська Комісія оголошує про виділення початкових €83 мільйонів гуманітарної допомоги для підтримки у 2024 році людей, які постраждали від війни Росії проти України.

Цілеспрямовані атаки Росії на ключову енергетичну та цивільну інфраструктуру України, таку як школи, лікарні та електричні мережі, серйозно ускладнюють доступ людей до базових послуг. З кожним новим обстрілом все більше українців втрачають житло і потребують допомоги та притулку в суворих зимових умовах. З оцінкою в 14,6 мільйонів осіб, які потребують гуманітарної допомоги в Україні, ці нові кошти надходять у критичний момент.

З 83 мільйонів євро гуманітарної допомоги:

• 75 мільйонів євро виділено на гуманітарні проекти в Україні для надання невідкладної допомоги, включаючи задоволення основних потреб таких як притулок, послуги захисту, чиста вода, освіта та медична допомога. У центрі гуманітарної стратегії ЄС в Україні сьогодні стоїть захист людей, що постраждали від війни, особливо тих, хто проживає близько до ліній фронту.

• 8 мільйонів євро виділено на гуманітарні проекти в Молдові для надання цілеспрямованої допомоги найвразливішим особам, включаючи гуманітарну грошову допомогу для задоволення основних потреб, захисту та охорони здоров'я.

З урахуванням нового фінансування, оголошеного сьогодні, Європейська Комісія загалом виділила 926 мільйонів євро на гуманітарні програми допомоги цивільному населенню, що постраждало від війни в Україні після вторгнення Росії в лютому 2022 року.

З цих коштів 860 мільйонів євро було виділено на гуманітарні програми в межах України, 66 мільйонів євро — на підтримку біженців, які втекли до сусідньої Молдови.

Гуманітарна допомога ЄС присутня в Україні з 2014 року та здійснює операції по всій країні, приділяючи основну увагу важкодоступним районам поблизу лінії фронту на сході і півдні.

Комісар ЄС з питань управління кризовими ситуаціями Янез Ленарчич сказав: "Протягом останніх двох років Росія веде несправедливу і необґрунтовану війну проти України та її народу. Хочу висловити свою повагу до стійкості і залізної волі українського народу, однак очевидно, що війна зробила майже 40% українців залежними від гуманітарної допомоги. Щоб допомогти найвразливішим людям, постраждалим від цієї війни, у 2024 році ЄС надає початкові 75 мільйонів євро гуманітарної допомоги Україні і 8 мільйонів євро Молдові. Ми продовжимо пильно стежити за змінами потреб на місцях, щоб реагувати на найбільш термінові гуманітарні виклики. Зобов'язання ЄС перед українським народом залишаються міцними, як ніколи".



Довідково

Війна Росії проти України завдала невимірного страждання, спричинила масштабні руйнування та спровокувала гострі гуманітарні потреби. Інтенсивні бої та атаки продовжують ставити під загрозу життя цивільного населення та завдають серйозних збитків житловому фонду, системам постачання води, електроенергії та опалення, а також громадській інфраструктурі, такій як школи та медичні заклади. Мільйони людей мають обмежений або жодного доступу до базових послуг.

З неперервними військовими атаками Росії на цивільне населення та цивільну інфраструктуру, Європейський Союз підтримує боротьбу проти безкарності в Україні, підтримуючи відповідні міжнародні розслідування порушень міжнародного гуманітарного права та воєнних злочинів..

ЄС мобілізував всі доступні ресурси для надання невідкладної допомоги Україні.

Окрім гуманітарних операцій, Європейська Комісія координує найбільшу у своїй історії операцію в рамках Механізму цивільного захисту ЄС, доставивши понад 140 000 тонн матеріальної допомоги в Україну, серед якої автомобілі «швидкої» медичної допомоги, пожежні машини, медикаменти, матеріали для тимчасових укриттів, електрогенератори та багато іншого.

Для додаткової підтримки в умовах кризи ЄС також використовує свої власні резерви рятувальних запасів rescEU, надсилаючи електрогенератори, медичне обладнання, тимчасові укриття та спеціалізоване обладнання для роботи в умовах загроз громадському здоров'ю, таких як хімічні, біологічні, радіологічні та ядерні загрози.


Немає коментарів: